Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh z ukrajinskim veleposlanikom o skrbi za begunce iz Ukrajine

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in ukrajinski veleposlanik Andrija Taran

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes, 22. 3. 2023, srečal z ukrajinskim veleposlanikom Andrijem Taranom. Govorila sta o položaju begunk in beguncev iz Ukrajine od pomladi 2022. Institucija Varuha njihove usode in ravnanje slovenskih oblasti z njimi celovito spremlja od njihovega prihoda. Nadzoruje obseg in čas pridobivanja pravic, dostop otrok in mladih do šolanja, zaposlovanje odraslih, njihove bivanjske razmere v namestitvenih kapacitetah, ki jih ima država, pa tudi ukrepe za preprečevanje trgovine z ljudmi. 

V okviru analize obravnave ukrajinskih begunk in beguncev v Sloveniji je poleg spremljanja obsega pravic skozi predpise Varuh lani svoje poizvedbe večkrat naslovil na Urad Vlade RS za integracijo in oskrbo migrantov (UOIM) ter ministrstva za javno upravo, notranje zadeve, delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za izobraževanje, znanost in šport. Za informacije se je Varuh obrnil tudi na Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) ter nevladne organizacije, ki delujejo na področju oskrbe ali zaščite pravic beguncev oziroma na področju trgovine z ljudmi. Predstavniki Varuha so obiskali tudi begunski center v Logatcu, kjer so opravili pogovore z vodjo centra, direktorico UOIM ter nekaterimi tam nastanjenimi begunkami in begunci, ob poslovanju v Ankaranu pa si je varuh Svetina s sodelavci ogleda tudi nastanitve na Debelem rtiču in se pogovoril z vodstvom Urada ter stanovalkami iz Ukrajine.

Varuha skrbi dolgotrajnost postopkov pridobitve začasne zaščite na določenih upravnih enotah. Na pridobitev tega statusa so namreč vezane tudi druge pravice, kot je na primer pravica do denarne pomoči za zasebno nastanitev, pravica do zdravstvenega varstva, dela, izobraževanja, denarne pomoči ali žepnine. Varuh pričakuje ustrezno ukrepanje odgovornih, da do takšnih zaostankov ne bi več prihajalo.

Varuh intenzivno spremlja tudi področje trgovanja z ljudmi, kjer je v stalnem stiku z ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) in policijo. MNZ je Varuhu novembra lani sporočilo, da je policija zaznala in obravnavala pet primerov, v katerih so bili zaznani sumi storitve kaznivega dejanja trgovina z ljudmi, kjer naj bi bili kot žrtve trgovine z ljudmi domnevno izkoriščani državljani Ukrajine. V dveh primerih je policija na podlagi zbranih obvestil in dokazov ugotovila, da ni podlage za kazensko ovadbo, v treh primerih pa policija v času odgovora še nadaljevala z zbiranjem obvestil.

Varuh je gosta še seznanil, da sta 16. in 17. marca 2022 z evropskim regionalnim predsednikom Mednarodne zveze ombudsmanov (IOI) grškim ombudsmanom Andreasom Pottakisom obiskala madžarsko-ukrajinsko mejo in se seznanila z obravnavo beguncev iz Ukrajine. Varuh je tja potoval v vlogi enega izmed direktorjev IOI za Evropo. Veleposlaniku pa je povedal tudi, da se je na nedavnem srečanju Globalnega zavezništva nacionalnih institucij za človekove pravice (GANHRI) v Ženevi srečal tudi z ombudsmanom iz Ukrajine Dymitrom Lubinetsom.

Natisni: