Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Oddelek Novo mesto

Slika zaporske celice.

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 17. 10. 2023 opravil redni nenapovedan obisk Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Oddelek Novo mesto (Oddelek). Ob obisku sta člana DPM opravila pogovor z vodstvom, opravila pregled prostorov Oddelka in se pogovorila s prisotnimi zaprtimi osebami, ki so to želele. 

Podala sta 12 priporočil, od katerih je bilo šest sprejetih in že uresničenih, šest pa je bilo sprejetih, vendar še ne v celoti uresničeno saj bo za uresničitev potrebnega nekaj več časa.

DPM je kot pozitivno ocenil, da so bila od prejšnjega obiska dodatno uresničena še tri priporočila. Eno od uresničenih priporočil iz prejšnjega oziroma prejšnjih obiskov se je na primer nanašalo na to, da se proučijo možnosti zapolnitve prostega delovnega mesta pedagoga, saj je bilo ob tokratnem obisku ugotovljeno, da je bilo prosto delovno mesto pedagoga zapolnjeno z zaposlitvijo pedagoginje 5. 12. 2022.

DPM je ob tokratnem obisku ponovno priporočil, da se spoštuje uradna kapaciteta Oddelka ter se tudi vnaprej pravočasno pristopa k reševanju prezasedenosti Oddelka s postopki za premestitve. Generalni urad URSIKS je sporočil, da je v sodelovanju z matičnim zavodom in Oddelkom sprejel dogovor o maksimalnem številu pripornikov in obsojencev. Zaradi prezasedenosti matičnega zavoda je Oddelek s 6. 6. 2023 eno izmed sob na oddelku obsojencev, spremenil v sobo za pripor. V dogovoru z Generalnim uradom v Oddelku podajo predloge za premestitev obsojencev, ko dosežejo določeno število obsojencev.

DPM je ponovno tudi priporočil, da se proučijo možnosti ureditve primerne klančine (npr. z izdelavo klančine v notranjost proti kopalnici in pralnici), ki bi zaprtim osebam z zdravstvenimi težavami in težavami pri gibanju omogočale lažji, predvsem pa bolj varen način vstopanja v kopalnico. Generalni urad URSIKS je sporočil, da se bodo v Oddelku v času načrtovane prenove sanitarij v sobah zaprtih oseb z izvajalci del poskušali dogovoriti, da se poišče možno rešitev tudi za ureditev primerne klančine v kopalnici. 

Glede osebja je DPM priporočil, da se pravosodne policiste opozori na profesionalno in spoštljivo komuniciranje z vsemi zaprtimi osebami. Generalni urad URSIKS je pojasnil, da se v Oddelku z vsemi javnimi uslužbenci ves čas pogovarjajo o profesionalnem in spoštljivem komuniciranju. Vsako pritožbo zaprtih oseb zoper javne uslužbence dosledno obravnavajo in o ugotovitvah napišejo uradni zaznamek. Naloga vseh zaposlenih v Oddelku bo tudi v prihodnje dosledno izvajanje zakonskih in podzakonskih predpisov ter skrb za enotno in zakonito obravnavo zaprtih oseb ter za čim boljšo in ustreznejšo komunikacijo med javnimi uslužbenci Oddelka in zaprtimi osebami. Javni uslužbenci bodo vključeni v vse organizirane oblike izobraževanja in usposabljanja, ki bodo pripomogla h kvalitetnejšemu, enotnejšemu ter zakonitemu obravnavanju zaprtih oseb in izvajanju zakonskih pooblastil.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: