Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal policijski postaji Brežice in Krško

Svetlobne luči na policijskem avtomobilu

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 15. 2. 2024 opravil redni nenapovedan obisk policijskih postaj Brežice in Krško. Člana DPM sta se pogovorila z vodstvom obiskanih PP, pregledala prostore ter nekaj naključno izbranih posameznih primerov pridržanj. 

Na PP Brežice sta podala devet priporočili, od katerih je bilo pet sprejetih in že uresničenih, tri so bila sprejeta, za njihovo celotno uresničitev je potrebnega nekaj več časa, eno pa ni bilo sprejeto.

DPM je kot pozitivno ocenil, da so bila od prejšnjega obiska uresničena štiri priporočila. Brošure MNZ/UNHCR z informacijami za azil so bile ob tokratnem obisku nameščene na vidnem mestu. Vodstvo PP je poskrbelo, da je bil prostor za prevoz oseb, ki jim je bila odvzeta prostost, v enem intervencijskem vozilu očiščen, drugo vozilo, ki je bilo malo pred našim prihodom na PP v uporabi za prevoz tujcev, pa je bilo pred naslednjo uporabo, odpeljano na čiščenje. Vodstvo PP je tudi poskrbelo, da so bili vsi vpisi v knjigi pripomb in pohval pregledani, kar je bilo potrjeno s podpisom in datumom pristojne osebe. Ob pregledu prostorov PP je bilo tudi ugotovljeno, da so bili nameščeni samo aktualni plakati MNZ s pravicami oseb, ki jim je bila odvzeta prostost.

DPM je na tej PP podal priporočilo glede vodenja dokumentacije, potrebne za izvajanje pridržanj. Policisti so bili ponovno opozorjeni na spremljanje prenove obrazcev, da pri svojem delu uporabljajo le prenovljene obrazce.

Na PP Krško pa sta člana DPM podala tri priporočila, od katerih so bila vsa tudi sprejeta in že uresničena. Kot pozitivno je ocenil, da sta bili od prejšnjega obiska na tej PP uresničeni dve priporočili. DPM je priporočil, da se tudi v primerih odsotnosti čistilke poskrbi, da bosta prostora za pridržanje po uporabi v čim krajšem času tudi očiščena in kot taka primerna za ponovno uporabo, kar so upoštevali. Intervencijsko vozilo, namenjeno za prevoz oseb, ki jim je bila odvzeta prostost, pa je redno pregledovano in po potrebi tudi ustrezno očiščeno.

Tudi na tej PP je DPM priporočil, naj policisti (predvsem dežurni) v obrazcu »Izvajanje opravil med pridržanjem/zadržanjem – uradni zaznamek« navedejo tudi prostor, v katerem se je pridržanje izvajalo.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: