Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM nenapovedano obiskal Strokovni center Frana Milčinskega Smlednik

Stavba strokovnega centra Smlednik

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 18. in 19. 10. 2023 opravil redni nenapovedani obisk Strokovnega centra Frana Milčinskega Smlednik (SC Smlednik). Članici DPM sta obiskali dve vzgojni skupini na sedežu strokovnega centra v Smledniku, stanovanjsko skupino Ježek v Guncljah in intenzivno skupino v Kranju. Pogovorili sta se z zaposlenimi v strokovnem centru, si ogledali prostore obiskanih skupin in se pogovorili z otroki in mladostniki, ki so v času obiska DPM bivali v navedenih skupinah.

DPM se je ob obisku SC Smlednik, podobno kot ob preteklih obiskih drugih strokovnih centrov, seznanil s težavami, s katerimi se zaposleni soočajo po uveljavitvi Zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju (ZOOMTVI) zaradi nameščanja otrok in mladostnikov v strokovne centre glede na njihovo prebivališče. DPM je v poročilih o obiskih strokovnih centrov že večkrat opozoril, da ZOOMTVI strokovne centre ureja enovito, dejansko pa so strokovni centri precej različni, predvsem pri organizaciji, pa tudi pri programih obravnave, kar se posledično pozna pri obravnavi otrok in mladostnikov oziroma pri izvajanju programov. Namestitev otroka oziroma mladostnika v strokovni center glede na njegovo prebivališče zato morda v vseh primerih ni v otrokovo oziroma mladostnikovo (največjo) korist. DPM je Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) zato že priporočal, da v sodelovanju s strokovnimi centri ugotovi, ali je nameščanje v skladu z drugim odstavkom 8. člena ZOOMTVI, res vselej v največjo korist otrok in mladostnikov oziroma da ugotovi morebitne pomanjkljivosti takšnega nameščanja in sprejme ustrezne ukrepe za njihovo odpravo.

MVI je v odzivu na poročilo o obisku SC Smlednik DPM seznanilo, da potekajo dogovori o pripravi evalvacije izvajanja ZOOMTVI. Ministrstvo je pojasnilo tudi, da je minister za vzgojo in izobraževanje imenoval Delovno skupino o identifikaciji težav pri nameščanju otok v strokovne centre, ki so jo sestavljali predstavniki in predstavnice strokovnih centrov, MVI, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Skupnosti centrov za socialno delo. Delovna skupina je prepoznala, da je število otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v porastu. Pripravila je nabor vseh prepoznanih težav in predvidenih ukrepov za odpravo ali omilitev težav ter nekatere ukrepe izvedla že v času delovanja delovne skupine (do oktobra 2023 do januarja 2024), izvedba drugih pa je predvidena v letih 2024 oziroma 2025. Ministrstvo je pojasnilo tudi, se pri ukrepih, ki zadevajo sodelovanje in pristojnost drugih resorjev (ki niso bili člani delovne skupine), v kratkem predvideva sklic nove delovne skupine.

DPM z zadovoljstvom ugotavlja, da se predvideni ukrepi, ki jih je pripravila delovna skupina, nanašajo na nekatere težave, ki jih je ob svojih obiskih strokovnih centrov izpostavil tudi DPM in v zvezi z njimi MVI podal tudi priporočila (na primer glede nameščanja otrok in mladostnikov po ZOOMTVI, glede usposabljanja strokovnih delavcev, glede porasta otrok in mladostnikov v strokovnih centrih, ki se ob koncih tedna ne morejo vrniti v domače okolje, glede potrebe po programih za intenzivno obravnavo otrok in mladostnikov s hudimi čustvenimi in vedenjskimi motnjami). DPM bo na uresničevanje predvidenih ukrepov in odpravo oziroma omilitev težav, s katerimi se soočajo strokovni centri, vsekakor pozoren ob svojih prihodnjih obiskih teh institucij.

DPM je sicer ob obisku SC Smlednik ugotovil, da so pogoji za bivanje otrok in mladostnikov oziroma njihovo obravnavo v obiskanih skupinah strokovnega centra zelo dobri. SC Smlednik je DPM podal tri priporočila. Iz odziva strokovnega centra je razvidno, da so vsa tri priporočila sprejeli, enega pa tudi že uresničili. Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM in odzivom nanje je razvidnih iz preglednice.

Natisni: