Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal policijske postaje Ruše, Lenart in Ljutomer

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 5. 10. 2023 opravil redni nenapovedan obisk treh policijskih postaj, in sicer v Rušah, Lenartu in v Ljutomeru. Člana DPM sta se pogovorila z vodstvi, pregledala prostore in opravila pregled nekaj naključno izbranih posameznih primerov pridržanj. 

Na PP Ruše sta podala sedem priporočil, ki so bila vsa že sprejeta in uresničena, med njimi dve priporočili o vodenju dokumentacije, potrebne za izvajanje pridržanj. DPM je priporočil, da se policiste, predvsem dežurne, opozori na več natančnosti pri vnašanju podatkov v računalniško evidenco. MNZ je sporočilo, da so napačen vnos ure v evidenci oseb, ki jim je odvzeta prostost, takoj popravili, vodstvo PP pa je na več natančnosti že opozorilo dežurne policiste. Uresničeno je bilo tudi drugo priporočilo: policisti so bili ponovno opozorjeni na pravilno vnašanje popravkov v uradne dokumente, ki so potrebni za izvedbo pridržanja.

Na PP Lenart sta člana DPM podala tri priporočila. Tudi ta so bila že vsa sprejeta in tudi uresničena. Tudi tu sta se dve priporočili nanašali na vodenje dokumentacije za izvajanje pridržanj. Policisti so že bili opozorjeni na dosledno izpolnjevanje vseh rubrik obrazcev, potrebnih za izvedbo pridržanj, pa tudi, naj bolj določno navajajo prostor, v katerem je pridržana oseba bila v času postopka, saj policijska postaja nima prostora za pridržanje.

Šest podanih priporočil ob tokratnem obisku je bilo uresničenih tudi na policijski postaji Ljutomer, med njimi dve, povezani z vodenjem dokumentacije za izvajanje pridržanj. Policisti so bili znova opozorjeni na dosledno izpolnjevanje vseh rubrik obrazcev, potrebnih za izvedbo pridržanj, in na pravilno vnašanje popravkov v uradne dokumente, ki so potrebni za izvedbo pridržanja.

DPM je kot pozitivno ocenil, da so bila od prejšnjega obiska na tej PP uresničena štiri priporočila. V prostoru za pridržanje so odpravili napako video kamere, ki je močno šumela. Prostor za postopke s tujci so prepleskali. Zagotovljena je bila oprema za avdio in video snemanje zaslišanj. Policisti pa uporabljajo nove oziroma veljavne obrazce Sklep o pridržanju, ki že vsebujejo dopolnjen pravni pouk.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: