Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

15-letnica Zakona o Varuhu človekovih pravic

Varuh človekovih pravic RS je ob Dnevu človekovih pravic v sredo, 10. 12. 2008,  na Pravni fakluteti v Ljubljani pripravil strokovno konferenco, s katero je obeležil 15. obletnico sprejema Zakona o Varuhu človekovih pravic in 60. obletnico sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah.


Istega dne je ob 19. uri v prostorih Pravne fakultete varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik ob tradicionalnem sprejemu ob Dnevu človekovih pravic nagovorila najvišje predstavnike države, diplomatski zbor in predstavnike civilne družbe.   

Udeležence celodnevne mednarodne strokovne konference je uvodoma nagovoril predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Konferenca je potekala v dveh delih. V dopoldanskem so govorili domači strokovnjaki in strokovnjakinje o začetkih institucionaliziranega varstva človekovih pravic v Sloveniji, ki so 20. decembra 1993 pripeljali do sprejetja Zakona o varuhu človekovih pravic. Poudarek ni bil le na zgodovinskem preseku tega obdobja, temveč tudi na aktualnih razmerah na področju varstva človekovih pravic v Sloveniji. Sodelovali so tudi aktivisti in aktivistke ter druge pomembne osebnosti iz zgoraj omenjenega obdobja in ponudili odgovore na vprašanja o tem, kaj je bilo v Sloveniji narejeno na področju človekovih pravic v zadnjih dvajsetih letih in kje smo glede tega danes.

Popoldanski del konference se je začel z nagovorom predsednika Ustavnega sodišča Republike Slovenije gospoda Jožeta Tratnika, drugi govorci pa so bili ombudsmani ali njihovi predstavniki iz tujine, ki so govorili o svojem delu, zlasti o uporabi mednarodnih standardov varovanja človekovih pravic.

Natisni: