Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja s premierjem Cerarjem o poteku reševanja begunske krize

Varuhinja človekovih  pravic Vlasta Nussdorfer je na podlagi 46. člena  Zakona o varuhu človekovih pravic predsednika vlade dr. Mira Cerarja v sredo, 4. 11. 2015, prosila za nujni sprejem. Ocenila je, da je situacija v zvezi z begunsko krizo tako resna, da terja pogovor tudi  s predsednikom vlade. Ta je bil na Vladi RS v petek, 6. 11. 2015. Udeležila sta se ga tudi njena namestnika Jernej Rovšek  in Ivan Šelih.

Varuhinja je premierju predstavila vse monitoringe, ki jih je Varuh od začetka krize opravil, ugotovitve dela na terenu in številna priporočila državi. Ocenila je, da si predstavniki institucij, nevladne in humanitarne organizacije ter številni prostovoljci, ki v tej humanitarni krizi sodelujejo in nesebično pomagajo, zaslužijo priznanje za izjemno požrtvovalno delo.

Menila je, da je uskladitev prehajanja meje med Hrvaško in Slovenijo z odhodi v Avstrijo nujna, saj to omogoča humano potovanje beguncem, ki želijo čim prej naprej. Ponovila je svoj predlog o nujnosti obveščanja beguncev o trajanju bivanja v Sloveniji z večjim številom tolmačev.

Priporočila pa je tudi ublažitev napetosti med čakanjem tako, da bi begunce, ki vstopijo v državo razdelili v skupine, tej dodelili številko, in tako bi ti v skupinah državo zapuščali po vrstnem redu glede na prihod oziroma nujnost odhoda (družine z otroki, invalidi, bolni, starejši) in ne v negotovosti stali pred ograjami v mrazu ali drugih slabih vremenskih razmerah. Negotovost bi se tako  močno zmanjšala.

Predstavila je tudi vsebino pisma hrvaški ombudsmanki, ki jo je opozorila na kršitev človekovih pravic velikega števila beguncev, ki so jih predstavniki hrvaške policije v preteklih tednih večkrat pospremili do hrvaško - slovenske  zelene meje, in jih prepustili nekontroliranemu prehodu, tudi v človeka nevrednih razmerah. Hrvaška ombudsmanka se je takoj odzvala in pri oblasteh ukrepala. Varuhinja je ocenila, da je bilo njeno posredovanje tudi eden izmed vzrokov za spremembe režima prihodov, ki se odvijajo sedaj celo z napovedanimi vlaki na Dobovo. Prav tako sedaj ni več nekontroliranih prehodov zelene meje.

V pogovoru so se dotaknili še drugih pomembnih tem, med njimi spremembe Zakona o obrambi. Zaključila sta z željo, da bi  uspeli begunsko krizo v Sloveniji skupaj obvladovati in obvladati, pri tem pa posvetili vso pozornost človekovim pravicam vseh.

Natisni: