Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ustavimo nasilje nad otroki : ukrepajmo zdaj! - Regionalno posvetovanje za študijo ZN o nasilju nad otroki, Evropa in Srednja Azija

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je med 5. in 7. junijem 2005 sodeloval na menarodnem posvetu o otrokovih pravicah Ustavimo nasilje nad otroki : ukrepajmo zdaj! - Regionalno posvetovanje za študijo ZN o nasilju nad otroki, Evropa in Srednja Azija.

Konferenca je bila zasnovana kot regionalno posvetovanje o raziskavi Generalnega sekretarja ZN na področju nasilja nad otroki. Generalni sekretar ZN Kofi Annan je imenoval profesorja Paula Sergia Pinheira iz Brazilije za neodvisnega strokovnjaka in vodjo Raziskave ZN o nasilju nad otroki.
Pred konferenco je potekal tudi Otroški forum na to temo. 25 mladih, starih od 13 do 17 let iz Evrope in Centralne Azije bo predstavljalo glas otrok, povedali bodo kaj mislijo o nasilju nad in med otroki, kakšni so njihovi predlogi za preprečevanje nasilja.

Ustavimo nasilje nad otroki - ukrepajmo zdaj! je eden od skupno devetih posvetov, ki jih letos po svetu pripravljajo Združeni narodi, nanašal pa se bo na države regionalne skupine Unicef za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo. Ta vključuje 46 držav članic Sveta Evrope in pet držav Srednje Azije. Vsebina tega in ostalih devetih posvetov bo prispevala k oblikovanju študije ZN o nasilju nad otroki,ki bo nastala tudi na podlagi odgovorov držav. Raziskava, ki nastaja že dve leti bo skupaj s političnimi smernicami in priporočili predvidoma jeseni 2006 predstavljena Generalni skupščini ZN.

Posvet je pripravila slovenska vlada v sodelovanju s Svetom Evrope, Unicefom, Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), Uradom visokega komisarja ZN za človekove pravice in nevladno organizacijo Advisory Panel. Varuh je ob tej priliki izdal posebno številko biltena "Varuh - kako zavarovati svoje pravice", v katerem so zbrane prakse ombudsmanov za otrokove pravice večih evropskih držav.

Natisni: