Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Predstavnici državnega preventivnega mehanizma na obisku v Vzgojnem domu Veržej

Predstavnici državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ana Polutnik, svetovalka Varuha, in Sanja Jablanović, predstavnica nevladne organizacije PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, sta 2. 2. 2022 obiskali Vzgojni dom Veržej in sicer štiri vzgojne skupine na sedežu tega strokovnega centra za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v Veržeju. Dne 9. 2. 2022 pa sta obiskali še dve stanovanjski skupini v Dokležovju in Veržeju, ki delujeta v okviru Vzgojnega doma Veržej.

Z ravnateljico oziroma z vzgojiteljicami in vzgojitelji v vzgojnih in stanovanjskih skupinah sta se pogovorili o izzivih in težavah, s katerimi se otroci in zaposleni vsakodnevno soočajo. Svoje izkušnje o bivanju v strokovnem centru so s predstavnicama DPM delili tudi otroci in mladostniki. 

Predstavnici DPM sta si ogledali tudi bivalne prostore vzgojnih oziroma stanovanjskih skupin ter pri tem z zadovoljstvom ugotovili, da je sedaj v vseh vzgojnih skupinah novo pohištvo ter da v teh skupinah ni več troposteljnih sob. Ocenili sta, da so pogoji za delo in bivanje v vzgojnih in stanovanjskih skupinah večinoma zelo dobri.

DPM bo o svojih ugotovitvah z obiskov pripravil poročilo.

Natisni: