Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina na otvoritvi novih prostorov v Domu Lukavci

Potem, ko je varuh človekovih pravic Peter Svetina aprila v Domu na Krasu v Dutovljah ministrico za delo mag. Ksenijo Klampfer seznanil z nevzdržnimi razmerami v posebnih socialno-varstvenih zavodih, so se le začeli premiki. Ministrica je takrat varuhu zagotovila urgentno ukrepanje in obljubila sredstva za dodatne kapacitete v teh zavodih. Varuh Svetina se je tako v petek, 14. februarja 2020, udeležil otvoritve 12 novih prostorov v Domu Lukavci.

Ravno dan pred otvoritvijo so enega od uporabnikov s sklepom sodišča namestili v jedilnico, saj se v tako kot v drugih tudi v tem zavodu spopadajo s hudo prostorsko stisko. »Jedilnica ni primerno mesto, kjer bi človek preživljal svoje življenje. Pri Varuhu že leta opozarjamo na prezasedenost varovanih oddelkov v socialno-varstvenih zavodih. Stanovalcem, ki so nastanjeni v jedilnicah, hodnikih, dnevnih prostorih so kršene človekove pravice in pravica do osebnega dostojanstva«, opozarja Svetina. Dodal je, da je novi oddelek, ki bo marca že poln, kot kaplja na vroči kamen, a prvi korak v smeri normalizacije bivalnih razmer ljudi v teh zavodih.

Direktorica Doma Lukavci Stanka Vozlič je na otvoritvi povedala, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti k ureditvi novih prostorov prispevalo 800 tisoč evrov, vrednost celotne investicije pa je znašala milijon evrov. V Domu Lukavci imajo uradno 209 mest, trenutno je tam 321varovancev , za njih pa skrbi 225 zaposlenih.

Varuh pričakuje uresničitev tudi drugih obljub pristojnega ministrstva, in sicer rešitev stiske Doma na Krasu v Dutovljah in dodatne kapacitete v Domu na Ptuju. Svetina državo poziva tudi k izvajanju Konvencije o pravicah invalidov tako, da se ljudem lahko omogoči dostojno življenje in bivanje v domačem okolju.
Pri Varuhu smo upali, da bo novela Zakona o duševnem zdravju prinesla rešitve in sledila odločbi ustavnega sodišča, toda zaradi politične situacije, bo zakon na žalost spet ostal v predalu. »Upam, da ne za dolgo, saj gre tukaj za ljudi, ki jim je vseeno, ali vlada opravlja tekoče posle ali ne. Mi moramo za njih nekaj narediti«, je kritičen Svetina.


Natisni: