Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nadlegovanje nadrejenih zaradi uveljavljanja varstva starševstva v Slovenski vojski

Varuhu človekovih pravic RS (Varuh) je pobudo naslovila skupina vojakov, ki so uveljavljali pravice iz naslova starševstva v skladu z določbami Zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Pri tem so imeli težave s poveljnikom in drugimi nadrejenimi. Navajali so nekatere izjave poveljnika in drugih nadrejenih:
– »190. člen naj stopi pred postroj in se obrne proti vojakom«;
– »to so tisti vojaki, zaradi katerih morate vi več delati«;
– »ker imam poznanstva na poveljstvu sil, se bom osebno zavzel, da vam bodo 19-odstotni dodatek odvzeli, drugače bom odstopil s položaja«;
– »zdaj pa vsi ostali vojaki začnite delat otroke« – sledil je ciničen smeh.

Na sestanku poveljnikov naj bi poveljnik izjavil, »da je potrebno te vojake čim bolj jebat, da bodo videli hudiča«. Eden od nadrejenih naj bi dobil idejo, da bi morali delati še tretjo izmeno. V vojašnici je potekal kostanjev piknik za vse pripadnike, razen za »190. člen«, ti vojaki so morali opravljati nepotrebna dela. Nadrejeni so vojakom dali v podpis soglasje za opravljanje nadurnega dela in jim naročili, da ga podpišejo. Pobudniki so menili, da se jim namerno nalaga dodatno delo, počutili so se javno ponižani, vsakodnevno so jih nadlegovali določeni nadrejeni.

Opravili smo poizvedbo pri Ministrstvu za obrambo (MORS), ki nas je seznanilo, da so takoj po prejeti poizvedbi začeli intenzivno preiskovanje zadeve in da bodo v primeru ugotovljenega suma kršitve pravic od nadrejenega sproženi ustrezni postopki, kršitelji pa kaznovani.

Odgovor ministrstva je bil korekten. V času pisanja letnega poročila preiskava še ni bila končana, če pa držijo navedbe pobudnikov, so bili žrtve nadlegovanja nadrejenih. Pričakujemo, da bo preiskava dala končne odgovore. 4.3-67/2008

Natisni: