Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic obsoja vsakršno manifestacijo verske nestrpnosti oz. sovraštva

Varuh človekovih pravic Peter Svetina obsoja vsakršno manifestacijo verske nestrpnosti oz. sovraštva. V zadnjem času smo ponovno priča vandalskemu skrunjenju sakralnih objektov, ki so osrednji prostor za svobodno izražanje posameznikove vere. Vsakdo ima pravico, da svobodno - zasebno ali javno - izraža svojo vero ali prepričanje, skrunjenje verskih objektov pa je po mnenju varuha Svetine ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpovedi.

Zadnji, kot tudi pretekli dogodki, ki jih je obravnaval Varuh človekovih pravic - na primer grafiti o klanju kristjanov (gl. str. 38, 347 in 348 Letnega poročila Varuha za leto 2013), ali pojavljanje svinjskih glav in krvi po gradbišču islamskega centra v Ljubljani (gl. str. 77 Letnega poročila Varuha za leto 2017), niso povzročili le materialne škode, temveč širijo sovraštvo in vnašajo nemir med ljudi.

Tematika ima velik polemični potencial, kar je mogoče zaznati tudi na spletu, zato varuh človekovih pravic, kot že mnogokrat doslej, obsoja tudi vsakršno sovražno pisanje oz. odzivanje. »Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. Nujna je etika javne besede,« še poudarja Peter Svetina. Varuh meni še, da ker so odzivi, ki opozarjajo na nedopustnost sovražnega ali žaljivega načina komunikacije, pogosto mlačni, se takšna praksa pogosto nadaljuje, kar je nesprejemljivo.

Natisni: