Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Oblike nestrpnosti v Sloveniji

V luči opozarjanja na naraščajoče oblike nestrpnosti in diskriminacije, ki smo jim v zadnjih letih priča v Sloveniji, je Varuh pozimi leta 2004 s pomočjo zunanjih sodelavcev pripravil projekt "Oblike nestrpnosti v Sloveniji" (PDF dokument).

Vodja projekta je bila dr. Vesna Leskošek s Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani. V dobrih šestih mesecih je bilo zbranega in strokovno obdelanega veliko različnega gradiva o odrazih nestrpnosti in diskriminacije, ki jih je bilo zaznati v Sloveniji od osamosvojitve naprej, pričevanja ljudi, ki so doživljali nestrpnost ter delovanje civilne družbe, ki se je tem odrazom nestrpnosti in diskriminacije upirala.

Projekt je zajemal sklop dogodkov, ki so se zvrstili v času od 9. do 30. decembra 2004. Razstava Jara kača nestrpnosti v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer je bil prikazan tudi dokumentarni film BRČV2004, zajema obdobje od osamosvojitve do danes in pokaže, kako so se gostila sovražna dejanja in kakšen učinek so imela na skupine, proti katerim so bila uperjena.

Dokumentarni film z naslovom BRČV2004, ki je v sklopu razstave, prinaša pričevanja ljudi, ki so bili tarča nasilja v javnosti. 10. decembra 2004 pa je bila v KUD France Prešeren tudi otvoritev razstave Kalejdoskop gibanja, ki prikazuje delovanje aktivistk in aktivistov proti vsem oblikam nestrpnosti in izključevanju od leta 2001 do 2004. V okviru projekta je bila izpeljana tudi okrogla miza Nestrpnost med skrajnim in normalnim (13.12. 2004, Menza pri koritu), na kateri so udeleženci spregovorili o koreninah sovraštva in nestrpnosti ter strategijah boja proti sovraštvu in nestrpnosti. V tem času je bil na različnih TV postajah predvajan tudi TV oglas, ki ga je pripravil Varuh človekovih pravic. Z njim je varuh želel opozoriti na enako obravnavanje vseh posameznikov ter na spoštovanje različnosti, saj lahko zgolj takšno spoštovanje pripelje k strpnejši družbi.

Ob deseti obletnici delovanja smo na Uradu varuha človekovih pravic RS izdali posebno številko biltena "Varuh - kako zavarovati svoje pravice", v katerem je projekt "Oblike nestrpnosti v Sloveniji" opisan bolj podrobno. Bilten je na voljo v slovenski (PDF) in angleški (PDF) različici.

Projekt se je nadaljeval tudi v letu 2005 in 2006, saj je razstava Jara kača nestrpnosti obkrožila dobršen del Slovenije. Ker zbrano gradivo nudi tudi odlično osnovo za teoretsko obdelavo je varuh v začetku leta 2006 v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izdal zbornik Mi in oni: nestrpnost na Slovenskem (naslovnica zbornika). Besedila, zbrana v zborniku nam na strokovni ravni poskušajo pojasniti tisto, kar je razstava nudila na dokumentarni ravni, skupaj pa nam dajejo dokaj celovit vpogled v temačen del narodnega telesa. S pričujočo knjigo želimo pripomoči k boljšemu razumevanju tega, kar se skriva v manifestacijah nestrpnosti in sovraštva, zato smo k sodelovanju povabili avtorice in avtorje, katerih delo je v preteklosti že pripomoglo k večji prepoznavnosti nestrpnih in sovražnih dejanj. S tem projektom je varuh slovenski družbi nastavil temno ogledalo, kateremu pa mora nujno slediti prikaz svetlejše plati. Zato bodo varuhova prizadevanja v prihodnje usmerjena predvsem v iskanje pozitivnih praks preseganja nestrpnosti, v promocijo strpnega vedenja in poudarjanje bogastva, ki ga prinaša raznolikost med posamezniki.

Razstava Jara kača nestrpnosti je gostovala v različnih krajih po Sloveniji:

• Maribor - Sinagoga (od 5. 4. 2005 do konca aprila)
• Novo mesto - kulturni center Janez Trdina (od 6. 5. 2005 do 27. 5. 2005)
• Slovenskih Konjicah - v dvorana Konjičanka (od 2. 6. do 16. 6. 2005)
• Kopru – Pokrajinski muzej Koper (od 2. 12. 2005 do 9. 1. 2006)
• Slovenj Gradcu- Koroški pokrajinski muzej (od 2. 2. do 31. 3. 2006)

Natisni: