Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Turška delegacija z željo po izkušnjah slovenskih kolegov za krepitev zmogljivosti turškega ombudsmana

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pozdravlja člane turške delegacije, ki je na študjskem obisku v Sloveniji

V okviru projekta Evropske unije se na študijskem obisku v Sloveniji danes, 28. 2. 2023, mudijo predstavniki turškega ombudsmana. Seznanjajo se z najboljšimi praksami in izkušnjami različnih institucij ombudsmanov oziroma nacionalnih institucij za človekove pravice z namenom povečanja institucionalne zmogljivosti turškega ombudsmana. Do zdaj so opravili 6 študijskih obiskov v različnih državah Evropske unije, od obiska v Sloveniji pa pričakujejo podroben oris pooblastil Varuha človekovih pravic, potek upravljanja pobud, razrez strukture institucije in odgovore na številna druga vprašanja, povezana delovanjem Varuha. 

Goste je uvodoma pozdravil varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je izrazil sožalje nad nedavnim potresom v Turčiji, ki je zahteval ogromno žrtev. »Ni besed, s katerimi bi bilo mogoče ublažiti bolečino vseh, ki so izgubili svoje bližnje. Hiše je mogoče znova zgraditi, gospodarstvo obuditi, bližine ljubljenih pa ni pa mogoče povrniti, zato upamo, da bodo v svojem žalovanju deležni ustrezne pozornosti in storitev različnih služb,« je dejal varuh. Izrazil je upanje, da bo današnji obisk začetek plodnega sodelovanja med institucijama ter poudaril, da je krepitev potencialov institucij za varovanje človekovih pravic nujno, saj so izzivi v mednarodnem področju pri varovanju pravic neusahljivi.

Namestnik varuha Miha Horvat je predstavnikom delegacije, ki jo vodi namestnik ombudsmana Sadettin Kalkan, predstavil strukturo institucije Varuha, njene prioritete, delovanje Centra za človekove pravice, Državnega preventivnega mehanizma in Zagovorništva, orisal pomen Sveta varuha za človekove pravice ter se dotaknil praktičnega reševanja pobud, ki jih prejema institucija Varuha človekovih pravic.

Natisni: