Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh o skrunjenju freske v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani

Vandalsko skrunjenje sakralnih objektov, ki so osrednji prostor za svobodno izražanje posameznikove vere oz. poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, kot smo ji bili priča v zadnjem primeru poškodovanja freske v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, je nesprejemljivo.

Vsakdo ima pravico, da svobodno - zasebno ali javno - izraža svojo vero ali prepričanje, skrunjenje verskih objektov oz. spomenikov pa je po mnenju varuha Svetine ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpovedi. Zadnji, kot tudi pretekli dogodki, ki jih je obravnaval Varuh človekovih pravic - na primer grafiti o klanju kristjanov (gl. str. 38, 347 in 348 Letnega poročila Varuha za leto 2013), ali pojavljanje svinjskih glav in krvi po gradbišču islamskega centra v Ljubljani (gl. str. 77 Letnega poročila Varuha za leto 2017), niso povzročili le materialne škode, temveč širijo sovraštvo in vnašajo nemir med ljudi. Tematika ima velik polemični potencial, kar je mogoče zaznati tudi na družbenih omrežjih, zato varuh človekovih pravic, kot že mnogokrat doslej, obsoja tudi vsakršno sovražno pisanje oz. odzivanje.

»Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. Nujna je etika javne besede,« še poudarja Peter Svetina. Meni še, da ker so odzivi, ki opozarjajo na nedopustnost sovražnega ali žaljivega načina komunikacije pogosto mlačni, se takšna praksa žal pogosto nadaljuje, kar je nesprejemljivo.

Natisni: