Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic v Bruslju na konferenci evropskega projekta o krepitvi temeljnih pravic in vladavine prava na nacionalni ravni

Predstavnica Varuha na konferenci evropskega projekta o krepitvi temeljnih pravic in vladavine prava na nacionalni ravni

Pomočnica vodje Centra za človekove pravice dr. Simona Drenik Bavdek in Rozi Žalig, svetovalka Varuha, sta se v imenu institucije Varuha človekovih pravic v Bruslju, 21. in 22. februarja 2024, udeležili zaključne konference z naslovom Izboljšanje izvajanja Listine EU o temeljnih pravicah (listina) – močne in učinkovite nacionalne institucije o človekovih pravicah. Konferenca je potekala v okviru regionalnega projekta podpore nacionalnim institucijam za človekove pravice pri spremljanju temeljnih pravic in vidikov temeljnih pravic pravne države. Pri projektu, ki je bil financiran v okviru Norveškega finančnega mehanizma, so kot partnerji sodelovale nacionalne institucije iz Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Latvije, Poljske, Slovaške in Slovenije, Agencija EU za temeljne pravice (FRA) in Evropska mreža nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI). »V okviru projekta se je izkazalo, da bi države lahko pogosteje uporabljale Listino EU o temeljnih pravicah, saj je listina med odločevalci kot tudi med državljani v posameznih državah članicah EU premalo poznana. S projektom želimo krepiti uporabo Listine s strani državnih organov, saj posameznikom zagotavlja dodatno varstvo človekovih pravic,« izpostavlja dr. Drenik Bavdek.

Na okrogli mizi je predstavila tudi vlogo nacionalnih institucij glede spremljanja stanja pravne države. »Evropska komisija močne, strokovne, neodvisne in učinkovite nacionalne institucije izpostavlja kot eno od meril delovanja pravne države. Evropska komisija se pri pripravi svojih letnih poročil o stanju pravne države v EU tudi redno posvetuje z institucijo Varuha človekovih pravic. Že več let Evropsko komisijo opozarjamo na problematiko nespoštovanja odločb ustavnega sodišča in neupoštevanje naših priporočil, pa tudi na problematiko, povezano z neodvisnostjo in učinkovitostjo pravosodja ter svobodo medijev. Opozarjamo, da se vse pogosteje zakoni sprejemajo po hitrem postopku brez resne javne in strokovne razprave, kar je problematično z vidika transparentnosti in tudi spoštovanja pravne države. Razumevanje pravne države namreč vključuje tako spoštovanje temeljnih pravic kot tudi delovanje neodvisnih mehanizmov zavor in ravnovesja ter upoštevanje njihovih odločb in priporočil,« je poudarila dr. Drenik Bavdek.

Da bi Listino EU države pogosteje uporabljale, je Agencija EU za temeljne pravice (FRA) v okviru projekta prevedla v slovenščino priročnik za izvajalce usposabljanj o študijah primerov, ki se nanašajo na listino EU. Institucija Varuha človekovih pravic namerava na podlagi tega priročnika organizirati več usposabljanj o uporabi Listine EU o temeljnih pravicah za različne skupine javnih uslužbencev.

Na konferenci je bila sprejeta tudi Izjava Zaključne konference o vlogi nacionalnih institucij za človekove pravice. Ta države članice med drugim poziva k ustreznemu financiranju nacionalnih institucij za človekove pravice in zagotavljanju njihove neodvisnosti. To vključuje uresničevanje in upoštevanje priporočil nacionalnih institucij za človekove pravice pri sprejemanju zakonodaje in predpisov, ki se nanašajo na temeljne pravice posameznic in posameznikov. Nenazadnje pa je spoštovanje Listine EU pomemben nov pogoj za črpanje evropskih sredstev v okviru EU skladov, kar je glede na obstoječ pravni okvir že sedaj treba upoštevati pri ocenjevanju in spremljanju financiranja projektov iz evropskih sredstev.

Natisni: