Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob mednarodnem dnevu migrantov: »Udejanjiti moramo sistem, ki bo beguncem nudil zanesljivo zaščito in v katerem bodo pravice vseh migrantov spoštovane!«

Na podlagi resolucije Združenih narodov 18. decembra obeležujemo mednarodni dan migrantov. Ta dan je namenjen osveščanju o izkušnjah migrantov, o njihovih pravicah in o izzivih, s katerimi se soočajo, ter o njihovem prispevku k družbi.

»V Evropi se že vrsto let soočamo z nesprejemljivim nazadovanjem spoštovanja človekovih pravic beguncev in drugih migrantov. Namesto stremljenja k enotnemu in zakonitemu sistemu, se države članice prepogosto zatekajo k lastnim ukrepom, med drugim žal tudi k prisilnim vračanjem in drugim spornim praksam,« ob svetovnem dnevu opozarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Varuh je med drugim ugotovil tudi več kršitev pravic migrantov v zadevah glede izvajanja postopkov na slovenskih mejah, kar je dokumentiral v letos izdanem poročilu o stanju človekovih pravic migrantov na mejah. V njem je izpostavil več sistemskih problemov, zlasti prakso hitrega vračanja tujcev na Hrvaško in v druge sosednje države, ne da bi jim bila izdana obrazložena odločba, zoper katero bi se lahko pritožili. V poročilu je Varuh tudi opozoril, da mejni režimi, ki jih trenutno izvajajo državni organi (Slovenije, Hrvaške in drugih držav v regiji), silijo migrante v vse nevarnejše načine potovanja. »Takšno prestopanje meja vodi tudi v smrtne nesreče, čemur smo bili žal ponovno priča v zadnjem obdobju,« poudarja varuh Svetina.
Mednarodni dan migrantov je po mnenju varuha priložnost, da se zazremo v prihodnost in razmislimo o rešitvah. »Treba je okrepiti delovanje zagovornikov človekovih pravic in drugih nadzornih mehanizmov ter se brezkompromisno zavzemati za prenehanje vseh ukrepov in praks, s katerimi državni organi kršijo človekove pravice migrantov,« meni Svetina.

Po mnenju Varuha bi morale poleg tega vlade članic Evropske unije, vključno s slovensko, odločneje pristopiti k izgradnji novega skupnega sistema upravljanja z migracijami. »Kot družba moramo verjeti, da lahko udejanjimo pravičen, zakonit in urejen sistem, ki bo omogočil zanesljivo zaščito beguncev in spoštovanje človekovih pravic vseh migrantov, obenem pa prinašal tudi največjo korist za našo družbo,« poudarja varuh Svetina. Ob tem posebej izpostavlja, da ne smemo pristajati na normalizacijo iregularnih potovanj migrantov, to je brez dokumentov, na skrivaj, mimo pravil. Kot razkrivajo poročila in osebne zgodbe mnogih, so ljudje na poti podvrženi nevarnostim, kratenju dostojanstva in drugih temeljnih človekovih pravic. Pojav iregularnih migracij bi lahko skušali zmanjšati z ustreznejšo migracijsko in azilno politiko. »K reševanju moramo na prvem mestu pristopiti z zagotavljanjem učinkovite zaščite beguncev, med drugim z vzpostavitvijo legalnih poti in njihove dejanske zaščite v tretjih državah,« še dodaja varuh Svetina. 

»Mednarodni dan migrantov je priložnost, da okrepimo zavedanje o nujnosti vzpostavitve ustreznih rešitev, obenem pa za utrditev upanja, da nam bo korake v pravo smer uspelo tudi narediti,« ob svetovnem dnevu migrantov še poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni:

Sorodne novice

- Tujci
31.08.2021

Varuh človekovih pravic je kot Nacionalna institucija za človekove pravice v Sloveniji (NHRI), ki...

Več