Natisni vsebino

Varuhinja z namestnikom na Medicini in pravu v Mariboru

30.03.2009 15:52
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik se je v petek, 27. 3., z namestnikom Tonetom Dolčičem udeležila 18. posveta Medicina in pravo v Mariboru.

Prispevek varuhinje, ki ga lahko preberete tukaj, in prispevek namestnika sta bila objavljena v publikaciji, ki je izšla ob tej priložnosti.

Letošnje dvodnevno že 18. posvetovanje Medicina in pravo na temo Pacientova avtonomija v novi zakonodaji in praksi, ki sta ga prirapvila Zdravniško društvo Maribor in Pravniško društvo Maribor, je z uvodnim nastopom odprl minister Zalar in spregovoril o postopku mediacije in reševanju sporov v medicini.

V nadaljevanju posveta so predavatelji pravne in medicinske stroke predstavili zakon o pacientovih pravicah s posebnimi poudarki na izjavi vnaprejšnje volje z medicinskega, etičnega in pravnega vidika, beseda pa bo tekla tudi o pravni naravi izjave volje - anticipirane izjave volje. Poseben poudarek je bil posvečen pojasnilni dolžnosti in privolitvi bolnika s poudarkom na izvajanju svobodne volje starostnika, otroka in področju pojasnilne dolžnosti v zvezi z matičnimi celicami.

Udeleženci so govorili tudi o prisilni hospitalizaciji po novem, zlasti pa o zakonu o pacientovih pravicah in kazensko pravnih vidikih. Predstavljena so bila tudi nekatera protislovja v novelah zakonov, dotikajočih se zdravljenja, beseda pa je tekla tudi o spremembah kazenske zakonodaje, ki v povezavi z obstoječim zakonom o pacientovih pravicah zelo posega v občutljivo področje nujne medicinske pomoči.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.