Natisni vsebino

Nasilje nad starejšimi nesprejemljivo

23.10.2009 11:39
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Direktorica strokovne službe mag. Bojana Cvahte se je v četrtek, 22. 10. 2009, na povabilo Centra za socialno delo Domžale v Knjižnici Domžale udeležila okrogle mize z naslovom Ogroženost starejših in invalidnih oseb v družini, kjer vlada nasilje.

Udeleženci so ugotavljali, da o nasilju nad starejšimi in invalidi razen policijskih ni evidenc niti ni ustreznih raziskav in podatkov. Po podatkih policije nasilje nad starejšimi narašča, protokoli za ravnanje, kako doseči starejše, ki so žrtve ene ali več oblik nasilja, pa niso izdelani.

Magistra Cvahtetova je v svojem prispevku sodelujoče seznanila, da lahko Varuh iz vsebine prejetih pobud in telefonskih klicev sklepa, da so danes starejši, pa tudi invalidi pogosto neupravičeno potisnjeni iz družbenega dogajanja, da vsi skupaj ne storimo dovolj za uveljavitev celovitega pristopa pri obravnavanju specifičnih potreb in pravic starejših in invalidnih oseb in da se veča težnja za zmanjševanje ugodnosti in storitev namenjenih starejšim in invalidnim (npr. v zdravstvu). Opozorila je, da je treba z vsemi sredstvi preprečiti vsako nasilje nad starejšimi, pa naj bo fizično, psihično, ekonomsko ali pa gre za druge oblike prisile. Poudarila pa je tudi skrb Varuha  za preprečevanje nasilja in zlorab starejših in invalidov, kjer se aktivno vključuje v preprečevanje tega pojava z rednim nadziranjem dela pristojnih organov,  s promocijo pravic starejših in invalidov in s pozivom k ozaveščanju in sezibiliziranju družbe in ogroženih skupin samih. Varuh pričakuje ničelno toleranco do nasilja v vseh segmentih družbe.

Več o njenem prispevku lahko preberete tukaj.


Udeleženci srečanja so ugotovili še, da želijo starejši več pozornosti strokovne in druge javnosti. Starejši so izrazili tudi željo po posebnem varuhu za pravice starejših ali pa samostojnega namestnika za starejše in invalide.  


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.