Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Zveza društev slepih in slabovidnih prejela priznanje, čestital ji je tudi varuh

Predsednik Republike Borut Pahor je Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob stoletnici delovanja danes v Vili Podrožnik vročil zlati red za zasluge za izjemne zasluge pri povezovanju slepih in slabovidnih ter pri spodbujanju njihovega vključevanja v družbo. Slovesnosti se je udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Varuh se je predsedniku Zveze Mateju Žnuderlu zahvalil za dolgoletno delo Zveze in mu čestital za prejeto priznanje. »Hvala, ker skrbite za enake možnosti slepih in slabovidnih in ker si prizadevate za ustrezne pogoje za njihovo kakovostno in celovito vključevanje v okolje. Vaša prizadevanja nimajo časovnih omejitev, oblikovanje pogojev za boljše življenje slepih in slabovidnih ter ozaveščanje skupnosti o vaši prisotnosti se nadaljuje, saj prihajajo vedno nove generacije. Posebna pozornost pa je skrbi za slepe in slabovidne namenjena v posebno kritičnih razmerah, kot je epidemija koronavirusne bolezni, kar Zveza uspešno naslavlja« je še poudaril varuh.

»Življenje z ovirami je vsakodnevni izziv, zato se pri Varuhu zavzemamo, da se slepim in slabovidnim zagotovi pripomočke in prilagoditve, ki jih potrebujejo za čim bolj kakovostno in samostojno življenje. Različne državne institucije spodbujamo, da invalidom omogočijo, da bodo slišani, videni in razumljeni, ne glede na svojo oviranost. To bomo tudi v sodelovanju z Zvezo počeli še naprej,« je ob tej priložnosti še poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

* * *

Prvo slovensko invalidsko organizacijo sta sicer ustanovila Franc Dolinar in Alojz Levstek 7. novembra 1920 v Ljubljani. Iz nje se je kasneje razvila današnja Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije. Ta je leta 1995 prejela srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za požrtvovalno delo pri povezovanju slepih in slabovidnih ter njihovem vključevanju v družbo.

Od takrat je zveza svojo dejavnost razširila. Med večje uspehe spada uzakonjenje in v praksi uveljavitev pravice do celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih leta 2008, ki je krita iz zdravstvenega zavarovanja, je razvidno iz utemeljitve odlikovanja.

Posebnega pomena je tudi prenovitev Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne, ki jo je zveza izpeljala v okviru evropskega projekta. Ob tem je bil za osebe z okvarami vida prelomen razvoj nove slovenske govorne sinteze eBralec, ki jim omogoča uporabo računalnika in drugih sodobnih naprav.

Predsednik republike je sicer aprila 2015, ob 95. obletnici ustanovitve prve invalidske organizacije na Slovenskem, katere pravni naslednik je zveza društev slepih in slabovidnih, ob vhodu na posestvo vile odkril doprsni kip Kollmanna, ki ga je izdelal akademski kipar Mirsad Begić.

Natisni: