Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina s kolegi ombudsmani iz EU o migracijah, etiki in umetni inteligenci v javni upravi

Ombudsmani, ki se združujejo v evropsko mrežo (European Network of Ombudsmen - ENO), so med 9. in 10. novembrom v Evropskem parlamentu razpravljali o aktualnih vsebinah s področja človekovih pravic, s poudarkom na vprašanjih umetne inteligence in etičnih standardih pri delu javne uprave, posvetili pa so se tudi vprašanjem migracij. Konferenco je pripravila evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly.

Slovenski varuh človekovih pravic Peter Svetina je v razpravi o umetni inteligenci v javni upravi razmišljal o njenih potencialnih koristih in izzivih pri zagotavljanju varovanja pravic ljudi. Zavzel se je za visoko spoštovanje etičnih standardov pri delovanju javne uprave, saj edino tak način dela omogoča tudi polno spoštovanje človekovih pravic. »Zaposleni v javni upravi morajo imeti vedno pred očmi človeka za katerega opravljajo določene storitve. Delovati morajo skladno z etičnimi standardi, ki veljajo v javni upravi, človekove pravice pa morajo biti eden bistvenih stebrov njihovega delovanja in svetilnik, ki jim omogoča ukrepanje v koristi ljudi,« je poudaril varuh Svetina.

Pri vprašanju migracij je poudaril pomembnost skupnega ukrepanja držav Evropske unije. »Kriznih žarišč danes ni nič manj, kot pred letom dni. Vse bolj pogosto se jim pridružujejo tudi okoljske katastrofe, zaradi katerih so  ljudje primorani zapuščati svoje domove in iskati  novo upanje. Ni mogoče zgraditi jezu, ki bi tok migracij ustavil, niti ga ni mogoče zaustaviti s postavljanjem žičnatih ograj, temveč je treba oblikovati ustrezno evropsko migracijsko politiko,« je bil jasen varuh.

Še pred uradnim delom konference, 8. novembra, se je slovenski varuh človekovih pravic Peter Svetina skupaj z evropsko varuhinjo človekovih pravic Emily O'Reilly in kolegoma ombudsmanoma iz Grčije, dr. Andreasom Pottakisom in iz Nizozemske Rainerjem van Zutphenom odzval povabilu podpredsednika Evropske komisije Margaritisa Schinasa na delovno večerjo v Berlaymontu. Sogovorniki so se osredotočili na vprašanja migracij in temeljnih človekovih pravic ter govorili tudi o drugih za Evropsko unijo pomembnih izzivih. Varuh Svetina je povabilo na večerjo ocenil kot izjemno priznanje delu in prizadevanjem slovenske institucije Varuha človekovih pravic Republike Slovenije tako doma, kot v tujini. V dialogu s kolegi ombudsmani in podpredsednikom Evropske komisije je poudaril pomen odprte komunikacije in sodelovanja pri naslavljanju izzivov, povezanih z migracijami. Spomnil je na pismo, ki ga je pred časom naslovil na Evropsko komisijo in poudaril, da pravo EU nalaga državam članicam določene obveznosti, ki jih te ne morejo enostransko prezreti ali zaobiti. »V EU je treba stremeti k usklajenim ravnanjem držav članic. Ne gre namreč pozabiti, da lahko na sleherno državo vplivajo tudi povsem enostranske odločitve drugih držav, kar se je v preteklosti že izkazalo,« je še spomnil varuh Svetina, ki meni, da bi bilo treba problematiko migracij ustrezneje in aktivneje nasloviti na naddržavni ravni.

Ob robu ENO konference, se je varuh Svetina udeležil tudi upravnega odbora evropskega dela Mednarodnega inštituta ombudsmanov (International Ombudsman Institute – IOI), kjer opravlja funkcijo enega izmed evropskih direktorjev.

Natisni: