Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina na uradnem obisku pri ciprski ombudsmanki Stylianou-Lottides

Na povabilo Marie Stylianou-Lottides, komisarke za upravljanje in varstvo človekovih pravic Republike Ciper, se slovenski varuh človekovih pravic Peter Svetina mudi na uradnem obisku v Nikoziji. Obisk potrjuje odlične odnose med institucijama, ki so med drugim plod tesnega sodelovanja v okviru Mednarodnega inštituta ombudsmanov (IOI - International Ombudsman Institute) in Združenja mediteranskih ombudsmanov (AOM-The Association of Mediterranean Ombudsman).

Varuh Svetina se je srečal z vodstvom ciprske institucije varuhinje človekovih pravic, s katerimi so se pogovarjali o vlogi in delu obeh institucij. Svetina in Stylianou-Lottides sta se ob tem dotaknila različnih družbenih vprašanj, predvsem osebnih izpovedi šibkejših, odrinjenih na rob družbe ali njeno socialno dno, s katerimi se srečujeta pri svojem delu. Izpostavila sta tudi pomen delovanja vseh institucij v skladu z mednarodnimi standardi človekovih pravic in vladavino prava, ter pomen njihove zavezanosti civilizacijskim in demokratičnim standardom.

Varuha Svetino je sprejela tudi predsednica ciprskega parlamenta Annita Demetriou, s katero sta potrdila zavezanost k varovanju človekovih pravic. Strinjala sta se, da mora biti v ospredju našega delovanja dostojanstvo sočloveka in se zavzela, da je treba etiko javne besede ponovno dvigniti na piedestal, saj predvsem na družbenih omrežjih žal izgublja svojo veljavo.

 »Zdrava je lahko le tista družba, v kateri dobro deluje prav njen imunski sistem - aktivna civilna družba, neodvisne nadzorne institucije, svobodni in neodvisni mediji, avtonomni akademski svet in drugi aktivni členi družbe,« je na srečanju s predsednico Demetriou v Nikoziji poudaril varuh Svetina. »Kot družba smo si postavili določena pravila, mnoga so pravno uokvirjena z ustavo, zakoni in drugimi dokumenti, s čimer je poskrbljeno za zakonitost in pravičnost. V družbi, kjer so pravila jasna in so jasne posledice, če se pravila kršijo, veje gotovost, ki posledično vodi v občutek varnosti, ki pa so ga pandemija, vojna v Ukrajini, migracije in druge krize močno zamajale. Družbena pravila so v novih okoliščinah postavljena na preizkušnje, zato je še posebej pomembno, da se spoštuje odločitve tistih organov, ki presojajo, katera pravila v družbi naj veljajo, da bo dostojanstvo slehernika spoštovano, njegove pravice in temeljne svoboščine pa uresničevane,« je še poudaril Peter Svetina.  

Spomnil je, da je zato na področju človekovih pravic potrebna stalna pozornost, saj vsaka kršitev pravic posameznika zaznamuje in vpliva na njegovo življenje. S ciprsko kolegico, ombudsmanko Stylianou-Lottides,  sta se strinjala, da je vsak človek, ki se obrne na posamezno nacionalno institucijo za varstvo človekovih pravic v izjemni stiski -  duševni, čustveni, socialni - vzeta mu je varnost, zato sta se zavzela za krepitev vloge teh institucij in položaja instituta ombudsmana na državni in mednarodni ravni. Poudarila sta tudi pomen finančne neodvisnosti nacionalnih institucij za človekove pravice in delovanje po t. i. Pariških načelih, saj da lahko svoje naloge učinkovito opravljajo le, če so neodvisni od institucij, ki jih nadzorujejo. Ob tem je varuh Svetina podprl prizadevanja Cipra za pridobitev statusa A po Pariških načelih o položaju in delovanju nacionalnih institucij za človekove pravice. Gre za najvišji možen status, ki ga je po teh načelih, sprejetih s strani Generalne skupščine Združenih narodov leta 1993, mogoče doseči. S ciprskimi kolegi je delil izkušnje zahtevnega akreditacijskega postopka (institucija Varuha človekovih pravic Republike Slovenije je omenjeni status pridobila v začetku leta 2021) in izrazil zaupanje, da bo na akreditacijski poti uspešna. »Za Ciper to ne bo le priznanje za uspešno delo na področju varovanja človekovih pravic, temveč tudi signal državi, da je spoštovanje vloge institucije ciprskega ombudsmana in njena krepitev prava pot,« je še dejal varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetina.  

Natisni: