Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh preveril stanje v centru za begunce na Šentilju

Svetovalca pri Varuhu Mojca Valjavec in Robert Gačnik sta v ponedeljek, 19. 10. 2015, nenapovedano opravila obisk Nastanitvenega centra za begunce na Šentilju (Center) z namenom preveriti razmere za nastanitev beguncev in razmere za delavce v centru (policiste, pripadnike Civilne zaščite in prostovoljce).

Varuh ocenjuje, da bi bilo smiselno glede na število mest za namestitev beguncev sorazmerno povečati število prisotnih policistov oziroma drugih, ki bodo nudili pomoč pri organizaciji namestitve. Ob obisku je bilo v Centru približno 800 beguncev, iz mejnega prehoda Dobovec pa so jih pričakovali še približno 250, za varovanje je skrbelo 35 policistov. Ob prihodu novih beguncev se skoraj vsi prisotni policisti udeležijo sprejema, tako je varnost v ostalih delih Centra prepuščena le peščici policistov.

Center nudi 2500 mest za krajšo nastanitev beguncev. Civilna zaščita za svoje delo uporablja manjšo kamp prikolico, policisti pa imajo na voljo neogrevane šotore. Vremenske razmere, ki se slabšajo iz dneva v dan, terjajo boljše začasne nastanitvene možnosti za vse, prav tako je treba zagotoviti ustrezno ogrevanje. V času obiska namreč ni deloval agregat, ki proizvaja elektriko, tako, da so bili namestitveni šotori skoraj 6 ur neogrevani.

Hrano za begunce zagotavljajo nevladne organizacije in slovenska vojska. Slednja jo zagotavlja tudi za vse, ki te dni delajo v Centru. Stalno je prisotna ekipa zdravnika in dveh reševalcev iz UKC Maribor z reševalnim vozilom. Ponoči so pomagali pri porodu, dojenčica pa je bila v skrbi za združitev družin z materjo že prepeljana v Avstrijo.
 
Ustrezno je poskrbljeno za higieno nastanitvenih kapacitet, nujno pa bi bilo več storiti za zagotavljanje osebne higiene in povečati možnosti uporabe sanitarij. Število kemičnih stranišč je glede na število prisotnih beguncev občutno premajhno. Prav tako imajo vsi, ki delujejo v Centru, na voljo le tri kemična stranišča.

Varuh je zaskrbljen, ker ni prevajalcev, ki bi beguncem pojasnili, zakaj morajo začasno ostati v Centru. Med obiskom sta ob pomoči Slovenske filantropije prišla dva prevajalca za arabski in urdu jezik. Varuh ocenjuje, da bi morala vlada vložiti več napora v primerno obveščanje beguncev, saj bi na ta način zmanjšala morebitne napetosti, ki se lahko porajajo zaradi preutrujenosti vseh udeleženih. Nujno je centrom za begunce v čim krajšem času zagotoviti ustrezne brošure z informacijami za begunce v njihovem jeziku.

Varuh ocenjuje, da situacijo rešuje predvsem dobra volja vseh, ki delajo v Centru. Meni, da mora država storiti več, da bo sprejem in prehod beguncev potekal sladno z mednarodnimi konvencijami in dogovori ter da bodo spoštovane tudi pravice vseh, ki skrbijo zanje in za njihov varen prehod.


Natisni: