Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Peter Svetina na srečanju s hrvaško ombudsmanko Loro Vidović

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v Zagrebu srečal z hrvaško ombudsmanko Loro Vidović. Skupaj s sodelavci so se v pogovorih dotaknili izkušenj glede delovanja obeh institucij in njune organiziranosti ter izmenjali informacije o aktualnih temah.

Pogovor med ombudsmanoma je tekel o ustavni umeščenosti obeh organov v njunih državah, letnih poročilih, vlaganju zahtev za oceno ustavnosti zakonodaje ter z vsem tem povezanih izkušnjah. Pozornost sta namenila tudi opravljanju nalog državnega preventivnega mehanizma in prizadevanjem Slovenije za pridobitev statusa A po t. i. Pariških načelih, za katerega naša država odločitev pričakuje v prihodnjih mesecih.

Glede na položaj in prakse obeh institucij, sta se sogovornika zavzela za nadaljnjo krepitev medsebojnega sodelovanja. Strinjala sta se, da lahko širše in močnejše povezovanje in sodelovanje med institucijama v praksi prinese tudi več rešitev. »Sodelovanje nas bogati in spodbuja zavedanje, da smo vsi del iste Evrope in da delamo v dobrobit ljudi, da smo njihov glas, še posebej za vse marginalizirane in diskriminirane,« je poudaril varuh Peter Svetina.

Beseda med ombudsmanoma in njunimi sodelavci je med drugim tekla tudi o policijskem ravnanju s tujci, ki prečkajo hrvaško-slovensko mejo. Ombudsmana sta se ob tem zavzela za human pristop do vseh ljudi na vseh področjih. Institucija hrvaškega ombudsmana je bila sicer v hrvaški državni in pravni sistem vpeljana leta 1990. S spremembo ustavnih določil, ki opredeljujejo njen status, so se razširile pristojnosti in krepila se je njena vloga. Hrvaški ombudsman je skladno s 93. členom hrvaške ustave zastopnik hrvaškega parlamenta za promocijo in varstvo človekovih pravic in svoboščin, zapisanih v ustavi, zakonih in mednarodnih pravnih instrumentov na področju človekovih pravic in svoboščin, ki jih je Republika Hrvaška sprejela. Novi zakon o hrvaškem ombudsmanu iz leta 2012 je, podobno kot v Sloveniji z novelo Zakona o varuhu človekovih pravic, ki je stopila v veljavo v začetku leta 2019, z ustanovitvijo Centra za človekove pravice razširil poslanstvo institucije pri spodbujanju človekovih pravic, promociji, raziskavah, institucionalnem sodelovanju in sodelovanju z organizacijami civilne družbe.

Natisni: