Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic obiskal štiri gorenjske občine, kjer je odprl Varuhove kotičke

Varuh Svetina z županom Gorij

Varuh človekovih pravic Peter Svetina tudi v letu 2024 nadaljuje z obiski občin, saj želi institucijo Varuha približati čim več prebivalkam in prebivalcem. Danes, 12. januarja 2024, je varuh Svetina obiskal štiri gorenjske občine, kjer se je srečal z njihovimi župani in tam odprl Varuhove kotičke. Najprej se je srečal z županom Bohinja, nato z županom Gorij, Tržiča in z županom Naklega.

Z vsemi se je pogovoril o izzivih in najbolj perečih težavah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Varuh jim je zagotovil, da bo v okviru svojih pristojnosti ukrepal pri pristojnih. Varuh človekovih pravic vsako leto prejme več tisoč pisem in pritožb, v katerih ga posameznice in posamezniki prosijo za pomoč, ker menijo, da so jim kršene pravice. »Obravnavane zadeve se večinoma nanašajo na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, načela dobrega upravljanja in pravičnosti. Posebej smo pozorni na kršenje otrokovih pravic, pravic invalidov, starejših, tujcev in drugih skupin prebivalstva,« je na srečanjih z župani poudaril varuh Peter Svetina.

Po vsakem srečanju je varuh Svetina na občini v družbi županov odprl in predstavil tudi Varuhov kotiček, opremljen s stojalom, na katerem bodo prebivalkam in prebivalcem na voljo koristne informacije o delu Varuha v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobude. »Z Varuhovim kotičkom se bomo še lažje približali prebivalkam in prebivalcem v lokalnem okolju in jim pomagali, če se bodo znašli v stiski ali pa bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oz. pojasnil različnih institucij ali organov. Informacije so dostopne ne le v digitalni temveč tudi v klasični obliki, saj se veliko ljudi v poplavi informacij na spletu ne znajde prav dobro,« je pojasnil Svetina.

Dodal je, da so Varuhovi kotički v občinah zelo dobro sprejeti in da opaža porast pobud zaradi večje prepoznavnosti institucije Varuha. »Varuhove kotičke ima že 55 občin, veseli me, da nas iz različnih občin že sami kontaktirajo, da bi pri njih postavili kotiček. Zavedam se, da do konca svojega mandata Varuhovih kotičkov ne bom mogel postaviti v vsaki slovenski občini, želim pa si, da bi jih v čim več. Prepričan sem, da ko se ljudje seznanijo z našim delom in našimi pristojnostmi, lažje presodijo, kdaj se lahko obrnejo na nas in kakšno pomoč jim lahko nudimo pri uveljavljanju njihovih pravic,« je poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

 

 

Natisni: