Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic obiskal Prekmurje in v dveh občinah odprl Varuhov kotiček

Varuh Svetina z županom občine Beltinci

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v torek, 14. novembra 2023, obiskal dve prekmurski občini, kjer se je srečal z njunima županoma in odprl Varuhova kotička.

V pogovoru z županoma občin Moravske Toplice in Beltinci se je dotaknil izzivov in najbolj perečih težav, s katerimi se srečujejo v občinah. Županoma je zagotovil, da bo v okviru svojih pristojnosti ukrepal pri odgovornih.

V družbi županov je v obeh občinah tudi odprl in predstavil Varuhov kotiček. V 45 slovenskih občinah, kjer že stoji Varuhov kotiček, imajo na spletni strani vzpostavljeno tudi rubriko Varuhov kotiček, kjer so tudi v digitalni obliki dostopne vse informacije o Varuhu in še obrazec za pobudo. Namen Varuhovih kotičkov je, da se lahko občanke in občani podrobno seznanijo, kdaj in kako se lahko obrnejo na Varuha, kdaj jim Varuh lahko pomaga in kdaj pri njihovi težavi ne more posredovati, saj ni v njegovi pristojnosti. Institucija Varuha vsako leto prejme več tisoč pisem in pritožb ljudi, v katerih ga posameznice in posamezniki prosijo za pomoč, ker menijo, da so jim kršene pravice»Lani smo obravnavali skoraj šest tisoč zadev, kar je veliko več kot pred pandemijo. Obravnavane zadeve so se nanašale na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, načela dobrega upravljanja in pravičnosti. Tovrstne pobude temeljito preučimo in ustrezno odreagiramo. Posebej smo pozorni na kršenje otrokovih pravic, pravic invalidov, starejših, tujcev in drugih skupin prebivalstva,« je poudaril varuh Peter Svetina.

Natisni: