Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na delovnem obisku v Kamniku

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 9. maja 2022, obiskal občino Kamnik,  in sicer v luči nedavnega evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti. Sprva si je ogledal prostore Zavoda Oreli, ki s prostovoljci že 12 let v Kamniku rešuje potrebe starejših. Ob tej priložnosti je varuh Svetina v prostorih Občine Kamnik odprl že tretji Varuhov kotiček v Sloveniji.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v Zavodu Oreli seznanil z inovativnim modelom za reševanje potreb starejših v občini Kamnik, ki so ga razvili v zavodu in je namenjen podpori starejšim v domačem okolju. Varuhu so se predstavili tudi prostovoljci, ki starejšim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, kot so na primer pomoč pri nakupih, kuhanju, pospravljanju, itd. »Zavod Oreli je odličen primer tega, kako lahko v lokalni skupnosti deluje povezovanje in kako si različne generacije medsebojno pomagajo. Medgeneracijsko sožitje je zelo pomembno in zavod je dober primer tega, kaj lahko prinesejo mladi ter starejši celotni skupnosti skupaj. Zagotovo je naloga lokalne skupnosti, da na svojem področju skrbi za občanke in občane, po drugi strani pa je naloga države, da omogoči ekosistem medsebojnega sodelovanja in podpore takim iniciativam, kot je ta,« je poudaril varuh Svetina.

Martina Ozemek, direktorica Zavoda Oreli je izpostavila, da  si želi, da bi se njihov model razširili po Sloveniji, saj je učinkovit in uspešen. »Posebno moč modelu dajejo tudi nova znanja in izkušnje, saj sodelujemo s štirimi fakultetami,« je še povedala direktorica.

Varuh Svetina je obiskal tudi Občino Kamnik, kjer je v družbi župana Mateja Slaparja odprl že tretji Varuhov kotiček v Sloveniji. »Kotiček je namenjen prebivalkam in prebivalcem, da bodo vedeli, kdaj in na kakšen način se lahko obrnejo na Varuha človekovih pravic. Tako jim bomo lažje pomagali, če se bodo znašli v stiski ali pa bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oziroma pojasnil različnih institucij ali organov. Informacije o delu Varuha  so dostopne ne le v digitalni temveč tudi v klasični obliki, saj se veliko ljudi v poplavi informacij na spletu ne znajde prav dobro,« pojasnjuje Svetina.

Župan Matej Slapar je vesel, da je občina Kamnik tretja slovenska občina, ki je dobila Varuhov kotiček. »To ne gre za prvi varuhov obisk, že pred dvemi leti nas je obiskal, ko je bil s sodelavci na voljo občankam in občanom na poslovanju pri nas. Veseli nas, da se je kar nekaj pripomb, podanih takrat, tudi uspešno rešilo, verjamem pa, da bo tudi ta kotiček prispeval k hitremu in učinkovitemu reševanju različnih problemov ter nejasnosti.  Pravice enega človeka se končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega. Tukaj imamo kot skupnost kar nekaj izzivov in prepričan sem, da jih aktualni varuh človekovih pravic dobro rešuje. Hvala, da ste Občino Kamnik prepoznalo kot tretjo po vrsti, kjer ste namestili vaš kotiček, ki bo občankam in občanom v pomoč in dodana vrednost nam, da pomagamo reševati stiske tistih, ki to potrebujejo,« je povedal župan.

Varuhov kotiček se nahaja v preddverju Občine Kamnik in je opremljen s stojalom, na katerem so občankam in občanom na voljo koristne informacije o delu Varuha v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobude.

Natisni: