Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Svetina pozval državo, naj zagotovi dovolj pravosodnih policistov

Ob zadnjih napadih na pravosodna policista v zaporu na Dobu varuh človekovih pravic Peter Svetina poziva državo, naj spoštuje kadrovske standarde in normative, ki jih je sama postavila za izvajanje dejavnosti pravosodnih policistov. Na premajhno število pravosodnih policistov varuh sicer opozarja že dalj časa.

 

Kot je v odzivu spomnil Svetina, varuh človekovih pravic v svojih letnih poročilih že leta opozarja na težave v slovenskem zaporskem sistemu, predvsem na področju pravosodnih policistov.

Področja, na katera prejemajo opozorila, se nanašajo predvsem na premajhno število pravosodnih policistov, njihovo izgorelost ter na delovne pogoje, v katerih delajo. Nanje se obračajo sami pravosodni policisti, veliko se pogovarjajo tudi z ministrstvom za pravosodje in upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. "Da gre za pereč problem, opažamo tudi sami znotraj državnega preventivnega mehanizma in dajemo pripombe," je navedel Svetina.

Po njegovih besedah mora država zagotoviti dovolj veliko število pravosodnih policistov in - na kar tudi že dolgo opozarjajo - prostorske pogoje. Te je treba prilagoditi normalnim bivalnim standardom in hkrati delovnim standardom ljudi, ki so tam zaposleni. V tej luči je pereče predvsem stanje ljubljanskih zaporov, je izpostavil varuh, ki opozarja tudi na potrebo po primerni usposobljenosti pravosodnih policistov.

Kot je še sklenil, "je treba gledati tako na dostojanstvo pravosodnih policistov, na to, da so pravilno zaščiteni in se jim zagotavlja varno delovno okolje".
V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob sta se ta teden zgodila dva napada na pravosodna policista. Vodja zavoda Lidija Pezdir Ristič je ob tem dejala, da vsak tak dogodek pokaže, kako odgovorno in zahtevno delo opravljajo. Pri tem se, kot je opozorila, soočajo s kadrovsko stisko. Primanjkuje jim pravosodnih policistov in drugih delavcev, kljub temu pa se zavedajo, da takih napadov tudi ob polnoštevilnosti zaposlenih ne bi mogli preprečiti.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pa so v četrtek spomnili še na januarski dogodek, ko je obsojenec na Dobu z nožem jedilnega pribora napadel pravosodnega policista in mu v hrbet zadal dve rani. Ta napad je skupaj s pobegom dveh pripornikov iz koprskega zapora razgalil in še dodatno zaostril slabe odnose med vodstvi uprave in sindikatov, zaradi česar se je z vrha uprave za izvrševanje kazenskih sankcij moral posloviti tedanji direktor Jože Podržaj. Kot v. d. direktorja ga je nadomestil dotedanji direktor zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen, ki mu je vlada nedavno mandat podaljšala še za največ pol leta.
Na upravi so sicer podali še nekaj statističnih podatkov o napadih na zaposlene v slovenskih zaporih za zadnja štiri leta. Lani jih je bilo 12, v letih prej pa tudi po 23. (STA)

Natisni: