Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

S hrvaško delegacijo o nadzornih mehanizmih nad delom policije

Namestnik varuha Ivan Šelih je včeraj, 8. 11. 2022, na delovnem obisku gostil hrvaško delegacijo pod vodstvom Saše Rajića, namestnika hrvaške ombudsmanke Tene Šimonović Einwalter. Izmenjali so si izkušnje, znanje in dobre prakse v zvezi z nadzornimi mehanizmi nad delom policije. Obiskali so tudi Center za pridržanje Ljubljana na Policijski postaji Ljubljana Moste in Center za tujce v Postojni.

Institucija Varuha človekovih pravic poleg vlade in državnega zbora, pravosodnih organov, nevladnih organizacij ter drugih prispeva k neodvisni presoji dela policije. »Policija je zagotovo ena najbolj nadzorovanih institucij v Sloveniji. Široka pooblastila bi lahko bila v določenih situacijah vir skušnjav, zato je nenehen nadzor nad njenim delom izredno pomemben. Morebitno samovoljo, ki lahko privede do kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je treba preprečiti vnaprej, nadzor pa omogoča tudi izboljšanje izvajanja policijskih postopkov,” je poudaril namestnik varuha človekovih pravic Ivan Šelih.

Z gosti iz Hrvaške so med drugim pod drobnogled vzeli slovenski Zakon o nalogah in pooblastilih policije, se pogovarjali o vrstah prisilnih sredstev, posebno pozornost pa posvetili tudi električnem paralizatorju. Govorili so še o primerih ravnanja z begunci in se pogovarjali o nadzoru nad delom policistov med protesti.

»Na področju izvrševanja pooblastil, ki neposredno posegajo v tradicionalne in temeljne človekove pravice, je pomembno, da ima posameznik možnost tudi s pritožbo doseči obravnavo njegovega primera. Pri Varuhu zato ljudi, ki se obračajo na nas, spodbujamo, naj zoper delo policistov uporabijo pritožbeno pot po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije. Prav je namreč, da se prizadeta oseba s pritožbo najprej obrne na pritožbeni organ v sistemu, v katerem se je zatrjevana nepravilnost zgodila. Postopek v posameznih zadevah pa pri nas začnemo predvsem v primerih, če ta pritožbena možnost ne izpolni pritožnikovih pričakovanj,« je pojasnil namestnik.

Rdeča nit Varuhovih priporočil se sicer nanaša na krepitev prizadevanj za vzpostavitev sistemsko močnejšega in bolj koherentnega sistema reševanja pritožb, ki se nanašajo na delo državnih organov z represivnimi pooblastili, tudi z vključitvijo zunanje strokovne javnosti. Varuh človekovih pravic je zadovoljen, da se ministrstvo za notranje zadeve in policija aktivno odzivata na naša priporočila, saj so lahko naše ugotovitve iz pritožb odlično vodilo za izboljšanje policijskega dela ter ugotavljanje oziroma odpravo vzrokov za pritožbe.

Natisni: