Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Projekt Zagovornik - glas otroka predstavljen na obali

Ob robu poslovanja zunaj sedeža v Piranu v sredo, 5. 10. 2016,  je na novinarski konferenci po poslovanju spregovoril tudi namestnik varuhinje Tone Dolčič. Tokrat je bil v vlogi vodje projekta Zagovornik – glas otroka, ki so ga ta dan v občinski dvorani Domenica Tintoretta predstavili predstavnikom obalnih sodišč, centrov za socialno delo in tožilstev.

O svojih izkušnja pri postavljanju zagovornika na sodiščih jim je spregovorila predsednica okrožnega sodišča Janja Roblek, udeležence pa je pozdravila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Koristi projekta so želeli predstaviti zato, ker organi v tej regiji zagovornikov (še) ne postavljajo, je povedal namestnik. Dodal je še, da je bil od začetkov projekta leta 2008 zagovornik postavljen že več kot 500 otrokom z namenom, da se sliši njihov glas v različnih postopkih, izkušnje so praviloma dobre.

»Projekt poteka v sedmih regijah v Sloveniji, na primorskem smo želeli smo ugotoviti tudi razloge, zakaj se zagovornik v tej regiji ne postavlja,« je še povedal namestnik in dodal, da pričakujemo skorajšnjo normativno ureditev projekta, ki bo zagovorništvu dala vse potrebne okvire.

Natisni: