Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC objavil posebno izjavo o varnosti in blagostanju otrok, ujetih v izbruhu uničujoče vojne v Ukrajini

Evropska mreža varuhov človekovih pravic za otroke (ENOC) je ob podpori Varuha človekovih pravic Republike Slovenije in drugih članov mreže ENOC objavila posebno izjavo o varnosti in blagostanju otrok, ujetih v izbruhu uničujoče vojne v Ukrajini:

"Evropska mreža varuhov človekovih pravic za otroke (ENOC) izraža globoko skrb glede varnosti in blagostanja otrok, ujetih v izbruhu uničujoče vojne v Ukrajini, ter ponovno poudarja svojo podporo in solidarnost ukrajinski parlamentarni komisarki za človekove pravice pri varovanju in zagovarjanju človekovih pravic otrok in mladostnikov.

V preteklih osmih letih je institucija Parlamentarne komisarke za človekove pravice v Ukrajini vztrajno opozarjala, da ima oboroženi spopad v vzhodni Ukrajini še vedno velik vpliv na pravice otrok. Trenutni oboroženi spopad, ki vpliva na celotno ozemlje Ukrajine, pa bo še poslabšal že tako občutljiv položaj otrok. To je v svoji izjavi poudarila [1]tudi izvršna direktorica UNICEF-a Catherine M. Russell:

»V preteklih osmih letih je spopad povzročil globoko in trajno škodo za otroke na obeh straneh stične točke. Ukrajinski otroci nujno potrebujejo mir – zdaj

Institucija ukrajinske Parlamentarne komisarke za človekove pravice je poudarila, da je bilo od leta 2014 znotraj države premeščenih že približno 200.000 otrok, to število pa se bo v naslednjih dneh in mesecih močno povečevalo. Institucija Komisarke je še izpostavila konkretna priporočila za zagotavljanje pravic teh otrok skladno s Konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah[2].

Oboroženi spopadi kršijo vse otrokove pravice; pravico do življenja, pravico do življenja v združeni družini, pravico do zdravja in izobraževanja, pravico do zaščite pred vsemi oblikami nasilja in izkoriščanja, tudi spolno zlorabo, pravico do prejemanja humanitarne pomoči.

Ob upoštevanju nujnosti položaja in dejstva, da so med otroki že poročila o izgubah, ENOC poziva:

  • Rusijo, da nemudoma prekine svojo invazijo in zaščiti življenja, varnost in blagostanje otrok. Ker sta tako Rusija kot Ukrajina ratificirali Konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, ukrajinska vlada ne more zaščititi pravic svojih državljanov – otrok v stanju vojne;
  • vse strani, vpletene v spopad, da prekinejo vse ukrepe, ki bi ogrožali življenja, varnost in blagostanje otrok ter ovirali njihove pravice. Otroci morajo imeti dostop do ključnih ustanov, varnega izobraževanja in otroštva;
  • vse vpletene strani, da zagotovijo, da humanitarna pomoč varno in hitro doseže vse otroke in družine, ki jo potrebujejo. Mreža ENOC in njeni posamezni člani bomo sodelovali z ustreznimi mednarodnimi organizacijami pri zagotavljanju podpore in humanitarne pomoči najranljivejšim otrokom in mladostnikom v Ukrajini.
  • Sosednji člani mreže ENOC so že izrazili pripravljenost za sprejem beguncev iz Ukrajine in pozivajo vse vlade drugih članic mreže ENOC, da prav tako prevzamejo to odgovornost in odprejo meje za begunske otroke in družine iz Ukrajine. Bolj kot kar koli drugega otroci potrebujejo mir in varnost.

ENOC poudarja, da mora institucija Parlamentarne komisarke za človekove pravice še naprej nadzirati položaj, poročati in preiskovati vse kršitve temeljnih pravic otrok med oboroženim spopadom ter zbirati in razširjati ustrezne informacije o kršitvah, ki se nanašajo na otroke v času oboroženega spopada.

Zdaj je čas, da vse evropske institucije in vlade skupaj dokažejo svojo predanost in zavezanost Konvenciji Združenih narodov o otrokovih pravicah ter dejavno izrazijo svojo empatijo in pripravljenost za zaščito otrok v tem brezupnem položaju.

Varuhi človekovih pravic za otroke v vsaki državi si bomo v okviru naših pristojnosti prizadevali, da bodo naše vlade te zaveze spoštovale.

Kot mreža bomo zagotavljali našo pomoč in znanje na vse mogoče načine."

* * *

[1]https://www.unicef.org/press-releases/statement-unicef-executive-director-catherine-m-russell-children-ukraine

[2] Poudarili so izgubo življenj in poškodbe ter pomembnost Deklaracije o varnih šolah, medvladne zaveze zaščiti šolarjev, učiteljev in izobraževalnih ustanov med oboroženim spopadom, in Smernic za zaščito šol in univerz pred vojaško uporabo med oboroženim spopadom.

Natisni: