Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Dostop do javnih informacij omogoča sodelovanje pri javnih zadevah in nadzor

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v ponedeljek, 28. 9. 2015, na strokovnem posvetu z naslovom Informacije javnega značaja v službi kvalitete življenja govorila o tem, kako so javno dostopne informacije lahko zagotovilo za večje spoštovanje. Posvet je pripravil Informacijski pooblaščenec RS.

Poudarila je, da so lahko javno dostopne informacije zagotovilo do večjega spoštovanja pravic in svoboščin. Te pravice so element sodobne države. Treba si je prizadevati, da spoštujemo svobodo misli, govora, tiska, nastopa, zbiranja. Vse to so pravice, ki jih ljudje na papirju imajo, poznajo, zatakne se večkrat v praksi.

Opozorila je, da si je institucija Varuha oziroma njen namestnik Jernej Rovšek, prizadevala, da bi Slovenija dobila institucijo kot je Informacijski pooblaščenec.

Takšne informacije po njenih besedah preprečujejo korupcijo in dvigujejo kakovost življenja.

Ljudje morajo biti do informacij ne glede na to, kakšno prikrajšanost imajo v življenju, je dejala in pozdravila je spremembe pri dostopnosti informacij v javni upravi za gluhe, naglušne in slepe ter slabovidne.

»Prav je, da imajo ljudje informacije preden odprejo preveč vrat pri uveljavljanju svojih pravic«, je poudarila.

Opozorila je, da lahko sodobne tehnologije komuniciranja omogočijo boljši dostop do javnih podatkov, lahko pa prinašajo tudi številne pasti.

Znova je javnost seznanila s prizadevanji Varuha pri vključevanju javnosti v procese odločanje in pri tem med drugim poudarila nujnost spoštovanja Aarhuške konvencije.

Čestitala je tudi prejemnikom nagrade Ambasador transparentnosti za leto 2015. Prejela jo je Mestna občina Velenje.

Njeno predsatvitev si lahko v celoti ogledate s klikom na to povezavo.

Natisni: