Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Brglez in Nussdorferjeva mlade pozvala k učenju in odgovornosti

Predsednik DZ Milan Brglez in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sta v ponedeljek, 26. 9. 2016, obiskala Osnovno šolo Kašelj in v pogovoru z osnovnošolci izpostavila, kako pomembno je zanje učenje in delo, da bodo lahko v življenju veliko dosegli. Ob tem sta jih pozvala tudi k odgovornosti in sodelovanju tako v razredih kot tudi izven šole.

Nussdorferjeva je mlade pozvala, naj bodo odgovorni do vseh in do svojih dolžnosti, saj starši ne morejo vedno odgovarjati za njih. Pri tem je spomnila, da so z dopolnitvijo 14. let kazensko odgovorni, torej že odgovarjajo za svoja dejanja. Po besedah varuhinje so pri vzgoji za odgovornost pomembni tudi učitelji, ker dopolnjujejo starše.

Brglez pa je izpostavil, da so prav politiki odgovorni za dogajanje v družbi. Ob tem ga skrbi, da ljudje še ne čutijo gospodarske rasti, poleg tega pa tudi, da finančna sredstva za najšibkejše niso pravilno razporejena. Kot je dejal, je na tem področju težko najti prave ukrepe, vendar ima vlada odgovornost, da to uredi.

Ob vprašanju, kakšne težave srečuje v politiki, je Brglez odgovoril, da je prva ta, da med državljani ni zaupanja do politike, kar privede do nesodelovanja. Kot drugo pa je izpostavil, "da ko enkrat narediš napako, je konec". Zato odgovorni velikokrat nočejo sprejemati odločitev. To pa je po njegovih besedah treba v glavah spremeniti.

Predsednik DZ je o svojem delu poudaril, da je bistvo demokracije pogovor, zato je včasih v precepu, ali nekomu zaradi neprimernih besed vzeti besedo. Vendar je po njegovem mnenju to omejevanje svobode govora, zato se raje odloči za opozorilo. Brglez je na srečanju še povedal, da je prav, da mladi spoznajo politiko. Tako se bodo po njegovih besedah v prihodnosti lažje odločili, kdo jih bo zastopal.

Nussdorferjeva pa je na vprašanje o zahtevnih primerih, s katerimi se srečuje, povedala, da so to primeri, kjer se dolga leta dogajajo nepravilnosti. Velikokrat gre za ljudi na robu preživetja in tistih, ki so deležni nasilja. Poudarila je, kako je pomembno, da mladi vedo, kaj odrasli ne smejo narediti. V primeru kršitev pa, da s starši stopijo skupaj in da storilci kaznivih dejanj odgovarjajo pred sodiščem.

 

VIR: Slovenska tiskovna agnecija STA

 

Natisni: