Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja obiskala stavkajočega Miho Turšiča

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes, 8. 10. 2015, obiskala gladovno stavkajočega Miho Turšiča, soustanovitelja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), ki s svojim protestom med drugim zahteva več denarja za kulturo.

Seznanila se je z njegovimi zahtevami, ki so zvišanje proračuna za kulturo, preoblikovanje KSEVT-a v funkcionalno nacionalno institucijo in odstop vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu za kulturo in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti.

Kot vsakega gladovno stavkajočega pa je tudi njega seznanila s stališčem Varuha človekovih pravic RS do gladovnih stavk. Varuh sicer odločitve posameznikov, ki se podajo na takšno pot, spoštuje, vendar  ocenjuje, da je cilje mogoče doseči samo z uporabo pravnih sredstev, po postopku in načine, kot jih določajo zakoni. Gladovne stavke spravljajo v nevarnost zdravje in življenje stavkajočih in imajo lahko posledice tudi za njihove svojce.

Varuhinja mu je ponudila pomoč Varuha v okviru njegovih pooblastil, s katerimi pa je stavkajoči dobro seznanjen. Zahvalil se je za pripravljenost in dejal, da zaenkrat pomoči Varuha ne potrebuje.


Natisni: