Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina obiskal Varstveno delovni center Kranj in Center Korak

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob napovedanem obisku Centra za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo Korak v Kranju opozoril, da bi morala država po njihovem vzoru in po vzoru centra Naprej iz Maribora, vzpostaviti mrežo centrov za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Kot je dejal, je treba zanje poskrbeti z drugačnimi storitvami, saj osebe s takšnimi diagnozami ne sodijo v klasičen varstveno delovni center. »V večini Slovenije za te ljudi ni ustrezno poskrbljeno, saj se nimajo možnosti vključevati v storitve, ki bi bile primerne zanje«, je poudaril varuh Svetina in opozoril tudi na dolge čakalne vrste, ki so na tem področju tudi po 3 leta. S sodelavci je danes nenapovedano obiskal tudi varstveno delovni center Kranj.

VDC Kranj od leta 2000 kot samostojni zavod v svojih enotah v Kranju, Škofji Loki, Tržiču in Šenčurju izvaja socialno varstveno storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji ter storitev institucionalnega varstva. Vključuje skupno 60 uporabnikov z zmernimi, srednjimi ali težkimi motnjami v duševnem zdravju ter gibalno in senzorno oviranostjo, ki so v povprečju stari okrog 50 let. V VDC-ju priložnostno opravljajo enostavna kooperacijska dela za različna podjetja, prevladuje pa lastni program, v okviru katerega izdelujejo izdelke iz gline.

Tudi v tem VDC-ju se srečujejo z dolgimi čakalnimi dobami za vključitev, na kar varuh aktivno opozarja, na ta problem pa je opozorila tudi direktorica sosednjega Centra Korak, Mateja Korošec. Kot je povedala, imajo v Centru, ki je bil ustanovljen leta 2003, trenutno 30 uporabnikov, prav toliko pa jih je na čakalni vrsti. »Ljudje čakajo na vključitev tudi nekaj let, vmes pa nekateri umrejo ali pa najdejo druge rešitve«, je opisala in povedala, da bodo kandidirali za širitev koncesije, s katero bi vključili še 20 novih uporabnikov s pridobljeno možgansko poškodbo, ki je posledica padcev z višine, tumorja na možganih, nasilja, neuspelega samomora, nesreče pri delu, prometne ali športne nesreče, možganske kapi, itd. Njihova dejavnost poteka v dveh enotah - rehabilitacijski, ki je namenjena uporabnikom, ki potrebujejo več terapevtske pomoči pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti in vključevanju v družbo ter delovni, kjer poteka zaposlitev pod posebnimi pogoji, s čimer uporabniki pridobivajo delovne spretnosti. V Centru je bil leta 2012 ustanovljen tudi zaposlitveni center, ki zaposluje osebe z zmanjšano delovno sposobnostjo, njihovi osnovni dejavnosti pa sta oblikovanje gline ter lesa.

Varuh Svetina je pohvalil delo in prizadevanja Centra Korak za vključevanje oseb s pridobljeno možgansko poškodbo v družbo. »Kot družba moramo poskrbeti, da se nudi storitve, ki jih potrebujejo," je bil kritičen Svetina. Kot je napovedal, bo na to problematiko opozoril tudi ministra za delo in za zdravje, s katerima se bo v kratkem sestal, in tudi sicer bdel nad izvajanjem postopkov na tem področju.

Sicer pa je Svetina po pogovoru tako z vodstvom centra kot z uporabniki poudaril, da imajo slednji možnosti povedati svoje želje in da niso dobili nobenega namiga o morebitnem kršenju njihovih pravic.

Natisni: