Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina: »Dolgotrajno odločanje o tem, ali bolniki sploh imajo določeno pravico, je nedopustno!«

Varuha človekovih pravic Petra Svetino so danes obiskali predstavniki Trepetlike - društva bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Predsednica društva Cvetka Pavlina Likar je uvodoma poudarila, da se bolniki s temi boleznimi čutijo zapostavljene, saj za njihove pravice v primerjavi z drugimi skupinami kroničnih bolnikov, ni poskrbljeno v zadostni meri.

Varuha so seznanili z ovirami pri uveljavljanju pravice do obnovitvene rehabilitacije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in z dolgimi čakalnimi dobami na preglede in operacije. Prizadevajo si, da bi bili vsi bolniki parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami deležni obnovitvene rehabilitacije, ki bi ga kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, vendar na Ministrstvu za zdravje že tri leta odločajo, ali jim ta pravica sploh pripada. V društvu so prepričani, da bolniki s Parkinsonovo boleznijo, enako kot bolniki z boleznimi, navedenimi v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, obnovitveno rehabilitacijo potrebujejo in zato pričakujejo, da se v Pravila uvrsti tudi Parkinsonova bolezen in druge ekstrapiramidne motnje.

»Država mora pospešiti odločanje o pravicah bolnikov, ki si prizadevajo izboljšati kakovost svojega življenja. Večletno odločanje in puščanje bolnih v negotovosti je nesprejemljivo,« je poudaril varuh Svetina in predstavnikom društva obljubil angažiranost pri Ministrstvu za zdravje in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

Natisni: