Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh s člani Sveta varuha za človekove pravice na 9. seji o letnem poročilu za leto 2021

V prostorih institucije Varuha človekovih pravic so se na 9. seji sestali člani Sveta varuha za človekove pravice. Osrednja tema pogovorov so bila priporočila varuha iz letnega poročila za leto 2021, ki ga je državni zbor obravnaval 27. oktobra 2021. V tej luči so govorili tudi o razmerju vlade do institucije Varuha in njenem odzivnem poročilu, o delu uradnikov, kršenju načela dobrega upravljanja in pojasnilni dolžnosti. Dotaknili so se tudi uresničevanja odločitev ustavnega sodišča, oceni vpliva sprejetih predpisov na človekove pravice, poznavanju dela institucije Varuha ter pobudah za ustanavljanje posebnih varuhov.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zadovoljen, če glede priporočil institucije pride do dialoga o možnostih uresničitve, ki so najboljše. Med drugim pa je večkrat poudaril, da sistem uresničevanja priporočil ne bi smel biti odvisen od vsakokratne volje ministra. Sogovorniki so se pri tem strinjali, da bi bilo v slovenski družbi nujno zvišati raven zavedanja človekovih pravic in odgovornosti, ki iz njih izhajajo, potem bi bil lahko tudi odstotek uresničenih priporočil varuha višji.

Svet je oblikoval sklep, da se jasno izrazi pričakovanje vladi po aktivnem sodelovanju pri zagovarjanju argumentov na priporočila Varuha, vključno zagotovitvijo prisotnosti na pristojnih delovnih telesih.

 

Sorodne vsebine: sporocila-za-javnost/novica/drzavni-zbor-je-na-plenarni-seji-obravnaval-porocili-varuha-za-leto-2021/

Državni zbor je na plenarni seji obravnaval poročili Varuha za leto 2021

Osma seja Sveta varuha za človekove pravice predvsem o pravici do zdravstvenega varstva

 

 

Natisni: