Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh ob svetovnem dnevu beguncev poziva k ustrezni migrantski politiki in sledenju konceptu vključevanja

Svetovni dan beguncev je mednarodni dan, posvečen vsem beguncem po svetu. Vsako leto 20. junija se spomnimo na moč in pogum ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo domovino, da bi se izognili konfliktom ali preganjanju. Varuh človekovih pravic Peter Svetina posebej poudarja, da je ta dan priložnost tudi za razumevanje njihovih stisk in na drugi strani prizadevanj, da bi svoja življenja ponovno utirili v neko normalnost.

Institucija Varuha človekovih pravic je v postopkih obravnave pobud že ugotovila več kršitev pravic migrantov v zadevah glede izvajanja postopkov na slovenskih mejah, med drugim pa ugotavlja tudi to, da mejni režimi silijo migrante v vse nevarnejše načine potovanja. »Takšno prestopanje meja se je že večkrat izkazalo za tragično, zato je nujno zmanjšanje pojava iregularnih migracij z ustreznejšo migracijsko in azilno politiko. »K reševanju moramo na prvem mestu pristopiti z zagotavljanjem učinkovite zaščite beguncev, med drugim z vzpostavitvijo legalnih poti in njihove dejanske zaščite v tretjih državah,« dodaja varuh Svetina.

»Treba je okrepiti tudi delovanje zagovornikov človekovih pravic in drugih nadzornih mehanizmov ter se brezkompromisno zavzemati za prenehanje vseh ukrepov in praks, s katerimi državni organi kršijo človekove pravice beguncev,« še dodaja Svetina.

»Zaščita slovenske samobitnosti s sprejemanjem ljudi v stiskah ob jasno postavljenih pravilih, ki nikogar ne diskriminirajo, je tista pot, v kateri se izkazuje človečnost. Ta je na največji preizkušnji prav v krizah, ko se pojavljajo večje težnje po omejevanju ali ukinjanju človekovih pravic,« ocenjuje varuh. V krizah je še bolj kot sicer pomembno vključevanje vseh prebivalcev na ozemlju države. Med pandemijo je še posebej izstopalo, da so mnogi migranti in državljani Evropske unije z migrantskim ozadjem prispevali v dobro družbe s svojim delom v ključnih panogah in bili pri tem pogosto izpostavljeni negativnim posledicam pandemije.

Varuh upa, da bo več človečnosti v obravnavi ljudi, ki odhajajo ali bežijo iz svojih domov, omogočila najnovejša strategija EU o integraciji in vključevanju za leta 2021‒2027, ki je bila sprejeta novembra 2020, saj različna poročila še vedno pričajo o nečloveškem in ponižujočem ravnanju do beguncev.

Poudarja še, da toka migracij, ki se dogaja od nekdaj ni mogoče zaustaviti. »Kriznih žarišč ni nič manj, pridružujejo se jim še okoljska od koder ljudje pred lakoto in ujmami bežijo v novo upanje. Ni mogoče zgraditi jezu, ki bi tok migracij ustavil, niti ga ni mogoče zaustaviti z rezilnimi žicami. Mogoče pa je pogledati, kaj dobrega lahko ti globalni družbeni procesi prinesejo naši družbi, v katero vstopajo prišleki, in kaj dobrega lahko prinesejo njim ter oblikovati ustrezno migracijsko politiko,« je jasen varuh.

»Samo skrb za vse, ki zaradi različnih okoliščin živijo na robu družbe ali pa s svojimi stiskami pridejo k nam iz različnih koncev sveta, lahko postavi Slovenijo na zemljevid tistih držav, ki jim pravimo vključujoče. Tak status mora biti cilj naše države. Nenazadnje se je k temu zavezala z lastnimi v pravu opredeljenimi pravili kot tudi s podpisi pod mnoge mednarodne dokumente o spoštovanju človekovih pravic,« še poudarja varuh.   

Natisni: