Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na srečanju z ministrom za notranje zadeve

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes srečal z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom. Govorila sta o medsebojnem sodelovanju in aktualnem stanju, povezanem z ukrepi za obvladovanje epidemije COVID-19.

Uvodoma sta se sogovornika strinjala, da je sodelovanje med Ministrstvom za notranje zadeve in Varuhom človekovih pravic dobro, zato si boste instituciji tudi v prihodnje prizadevali, da takšno tudi ostane.

V nadaljevanju so govorili predvsem o aktualnem stanju, povezanem z ukrepi za obvladovanje epidemije COVID-19. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je izpostavil, da se na institucijo, ki jo vodi, obračajo številni ljudje. Kot je dejal, prejme Varuh človekovih pravic veliko vprašanj tudi zaradi nedorečenosti posameznih ukrepov, kot je na primer vprašanje glede stikov otrok z ločenimi starši, zato je ministra seznanil s stališčem institucije Varuha. Minister je ob tem pojasnil, da odlok predvideva izjemo za primere, ko sta starša ločena in ima vsak od staršev, upoštevaje sodno odločbo, pravico do stika z otrokom, prebivata pa v različnih občinah. Kot je dejal, je jasno, da imajo starši in otroci stike, naj pa razmislijo, ali je ta stik dejansko nujen in to izključno zaradi varnosti otrok, nihče pa jih ne omejuje, da teh stikov ne bi smeli imeti.

Današnji sestanek je varuh Svetina ocenil kot uspešen. Ob tem je poudaril, da je bistveno, da se vsi v največji možni meri držimo predpisanih ukrepov, saj da bo tako ta kriza tudi hitreje minila in bomo lahko vsi skupaj bolj optimistično stopili v prihodnost. 

Za pokrivanje področja dela, ki je v pristojnosti Varuha človekovih pravic, je v ministrstvu zadolžen državni sekretar Franc Kangler, ki je tudi sodeloval na današnjem sestanku. Kangler je izpostavil pomen dobrega in rednega sodelovanja med obema institucijama, saj sta obe odgovorni za področja, ki se dotikajo slehernega posameznika v državi, kot so spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Tudi namestnik varuha človekovih pravic Ivan Šelih je dejal, da instituciji dobro sodelujeta pri oblikovanju zakonskih predlogov. Izpostavil pa je odprto vprašanje, ki se nanaša na delo policije pri zadržanju migrantov, ki nastopajo kot priče zoper sprevajalce čez mejo v predkazenskem postopku. Kot je dejal Kangler, bo na tem področju treba pripraviti spremembe ustrezne zakonodaje.

Natisni: