Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Uradni obisk v Makedoniji

Na povabilo ljudskega pravobranilca Republike Makedonije g. Branka Naumovskega je bil varuh človekovih pravic g. Ivan Bizjak od 19. do 22. septembra na uradnem obisku v Makedoniji. Ob tej priložnosti se je sestal s predsednikom makedonskega parlamenta g. Titom Petkovskim, namestnikom predsednika vrhovnega sodišča g. Pavlom Manevom in predsednikom ustavnega sodišča g. Milanom Netkovom.

Sogovornikom je g. Bizjak predstavil predvsem položaj in delovanje varuha človekovih pravic v Sloveniji ter ugotovitve in probleme, s katerimi se sooča pri svojem delu. Predsednika makedonskega parlamenta je ob tem zanimal predvsem vpliv, ki ga ima varuh na različne institucije, po drugi strani pa tudi, koliko se te institucije odzivajo na varuhovo posredovanje in kolikšno podporo mu nudijo pri njegovem delu. Izmenjava izkušenj na področju varovanja človekovih pravic je namreč zelo pomembna, je še menil predsednik makedonskega parlamenta.

Z namestnikom predsednika makedonskega vrhovnega sodišča se je varuh med drugim pogovarjal o ureditvi pravosodnega sistema v obeh državah, pri čemer sta se dotaknila predvsem pereče problematike zaostankov na sodiščih in različnih možnosti za njihovo odpravo. S predsednikom ustavnega sodišča pa sta govorila o vlogi ustavnega sodišča na področju varovanja človekovih pravic in se pri tem podrobneje dotaknila odnosa ombudsmana do ustavnih sodišč v obeh državah.

 

Natisni: