Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Oboroženi napad na Ukrajino - humanitarno pravo in človekove pravice je treba spoštovati in varovati

Evropska mreža nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI) je ob podpori Varuha človekovih pravic Republike Slovenije in drugih članic ENNHRI izdala posebno izjavo o zagotavljanju spoštovanja in varovanja humanitarnega prava in človekovih pravic v okviru trenutnega oboroženega napada na Ukrajino:

"ENNHRI poziva k takojšnji prekinitvi oboroženega napada Ruske federacije na Ukrajino skladno z načeli mednarodnega prava, humanitarnega prava in prava človekovih pravic ter poziva rusko vlado, naj uvede začasne ukrepe, ki jih je izdalo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Po prvih poročilih je spopad v Ukrajini že povzročil veliko žrtev med civilnim prebivalstvom, razseljevanje ljudi, hudo uničenje kritične infrastrukture in objektov ter poslabšanje splošnih humanitarnih razmer in stanja na področju človekovih pravic.

ENNHRI podpira svojo članico - Urad komisarke ukrajinskega parlamenta za človekove pravice, pri prizadevanjih za spodbujanje in zaščito človekovih pravic v Ukrajini v izjemno zahtevnih razmerah. ENNHRI izraža zaskrbljenost za varnost komisarke ukrajinskega parlamenta za človekove pravice, njenega osebja in vseh posameznikov, ki jih je prizadel spopad. ENNHRI pozdravlja ukrepe, ki jih je ta institucija sprejela za reševanje nastajajoče humanitarne krize in krize na področju človekovih pravic ter spremljanje stanja človekovih pravic.

V posvetovanju z GANHRI se ENNHRI trudi, da bi olajšala sodelovanje med evropskimi nacionalnimi institucijami za človekove pravice in našimi mednarodnimi partnerji v podporo stanju človekovih pravic v Ukrajini, vključno z našim delom v zvezi s konfliktnimi situacijami, demokracijo, pravno državo, azilom in migracijami.

ENNHRI pozdravlja mirovna pogajanja in podporo mednarodnih organov, kot so ZN, OVSE, Svet Evrope in EU.

ENNHRI poziva vse države članice Sveta Evrope, da izkažejo solidarnost z Ukrajino, zagotovijo humanitarno pomoč, ponudijo zatočišče posameznikom, ki bežijo iz Ukrajine, in v zvezi s tem sodelujejo z evropskimi nacionalnimi institucijami za človekove pravice."

Natisni: