Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Državni zbor za namestnico varuha imenoval dr. Dijano Možina Zupanc

Nova namestnica varuha človekovih pravic dr. Dijana Možina Zupanc

Državni zbor Republike Slovenije je danes, 24. januarja 2023, na predlog varuha človekovih pravic Petra Svetine, ki ga je 19. januarja 2023 potrdila tudi Mandatno-volilna komisija, na mesto namestnice varuha človekovih pravic imenoval doktorico znanosti Dijano Možina Zupanc.

»Dr. Dijana Možina Zupanc ima široko pravno znanje in bogate izkušnje, med drugim s področja trajnostnega razvoja, mednarodnega sodelovanja diplomacije, projektnega vodenja in še bi lahko našteval. Zaposlena je bila na ministrstvu za okolje, pa na ministrstvu za zunanje zadeve – med drugim tudi na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku. Delovala je tudi v nekdanji Službi Vlade RS za podnebne spremembe, kjer je bila tudi pogajalka Republike Slovenije v okviru Konvencije združenih narodov. V svoji karieri se je veliko posvečala globalnim in razvojnim izzivom. Vse s ciljem zagotavljanja varnega, zdravega in dostojnega okolja za prebivalke in prebivalce, še posebej za ranljive skupine. Močno se zaveda nepredstavljivih posledic podnebne krize za človeštvo, ki seveda vpliva na zagotavljanje človekovih pravic. Živeti v čistem, urejenem in zdravem okolju je namreč osnovna človekova pravica, zato večkrat povem, da če na tem področju resnično želimo spremembe na bolje, potrebujemo vključujoče sodelovanje vseh,« je v obrazložitvi svojega predloga povedal varuh Peter Svetina.

Kot je dejal, ima dr. Možina Zupanc tudi širok uvid v delo neodvisnih institucij. Kot predstavnica Računskega sodišča Republike Slovenije je med drugim sodelovala v skupini neodvisnih državnih organov na področju vladavine prava in vsakoletni oceni stanja države s strani Evropske komisije. Pridobila je tudi naziv državne revizorke, v tem okviru pa se je kot kvalificirana bralka ukvarjala predvsem z revizijskimi poročili smotrnosti, ki obravnavajo širše družbene okoljske problematike. Vključena je bila v revizije obvladovanja revščine, zagotavljanja potreb po storitvah socialnega varstva ter tudi v številne revizije, ki naslavljajo aktualna okoljska vprašanja, kot so dostop do pitne vode, zmanjševanje toplogrednih plinov, ravnanje z varstvenimi območji Natura 2000, svetlobno onesnaževanje in druge. Vse te revizije odpirajo pomembna družbena in okoljska vprašanja, ki vplivajo na zagotavljanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

»S svojim dosedanjim delom, strokovnim znanjem in poklicnim udejstvovanjem je dr. Dijana Možina Zupanc dokazala, da lahko odlično opravlja delo namestnice varuha človekovih pravic,« je v predstavitvi poslankam in poslancem še poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Podrobneje o dr. Dijani Možina Zupanc

Natisni: