Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Bizjak sprejel Krugerja

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak se je danes srečal z namestnikom generalnega sekretarja Sveta Evrope (SE) Hansom-Christianom Kruegerjem in veleposlanico Slovenije pri SE Magdaleno Tovornik.

Varuh je namestniku generalnega sekretarja Sveta Evrope predstavil razvoj institucije ombudsmana v Sloveniji in ga podrobneje seznanil s področji oz. problemi, s katerimi se pobudniki na varuha najpogosteje obračajo, so sporočili iz urada varuha. Pri tem je posebej izpostavil problematiko dolgotrajnega odločanja v sodnih in nekaterih administrativnih postopkih. Ivan Bizjak je v pogovoru z uglednim gostom posebej poudaril pomembnost sodelovanja Sveta Evrope z nacionalnimi ombudsmani in pomen, ki ga imajo pri tem odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice.

Namestnik generalnega sekretarja SE je povedal, da pri Svetu Evrope pripisujejo velik pomen sodelovanju in krepitvi odnosov z ombudsmani in menil, da je vloga ombudsmana, kot izvensodne oblike varovanja človekovih pravic, pomembno dopolnilo k delu sodšč. Ombudsmanova mnenja in priporočila sicer niso obvezujoča, so pa lahko zelo vplivna, je še menil Hans-Christian Krueger. Poleg tega pa se je gost dotaknil tudi vprašanja vzpostavitve institucije Komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope in z varuhom človekovih pravic izmenjal poglede in stališča glede načina dela in pristojnosti bodočega komisarja, ki naj bi ga Svet Evrope dobil že jeseni prihodnje leto, je še zapisano v sporočilu za javnost.

 

Natisni: