Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 9. 6. 2022, na predstavitveni obisk sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jernejo Jug Jerše. Pogovarjala sta se o izzivih, s katerimi se zaradi posledic pandemije koronavirusne bolezni, migracij, vojne v Ukrajini in drugih geopolitičnih tveganj soočajo države članice EU. Dotaknila sta se tudi konference o prihodnosti Evrope, ki je po letu razprav z državljankami in državljani ter drugimi deležniki prinesla več kot 300 konkretnih predlogov ukrepov z različnih področij, od zdravja, okolja, odločanja v EU, zunanjega delovanja unije in gospodarstva do vladavine prava.

Varuh Svetina je ob tem podčrtal pomen krepitve povezave med institucijami in državljani, vladavine prava, dialoga in solidarnosti ter dodal, da najtežji del posvetovanja šele prihaja. Od uresničitve predlogov ukrepov bo namreč odvisen tudi končni uspeh konference, ki se je zaključila maja 2022 in katere cilj je zgraditi boljšo evropsko prihodnost.

Ob tem je Svetina pohvalil odzivnost evropskih institucij za pomoč ukrajinskim beguncem in pozdravil aktiviranje direktive o začasni zaščiti, ki jim omogoča dostop do nastanitve, zaposlovanja, zdravstvenega varstva in izobraževanja v državah članicah EU. Ponovno pa je opozoril tudi na pomembnost enotnega mehanizma spremljanja beguncev v državah EU in njihovo nediskriminatorno obravnavo ter ustrezno evidentiranje s ciljem zaščite pred morebitnimi zlorabami.

Sogovornika sta se dotaknila tudi sodelovanja med evropskimi in nacionalnimi institucijami ter mednarodnimi združenji za človekove pravice, kjer je slovenski Varuh človekovih pravic izjemno dejaven. Varuh Svetina je dr. Jug Jerše seznanil s splošnim stanjem človekovih pravic v Sloveniji in delom institucije ter ji predstavil ključne poudarke poročila Varuha človekovih pravic za leto 2021, ki ga bo predsednici Državnega zbora Republike Slovenije predal prihodnji teden. 

Natisni: