Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Odgovornost filmskih ustvarjalcev in ČP

Kako smo od jare kače prišli do filmov

Letošnje praznovanje pravic je nadaljevanje prizadevanj za strpno družbo in izhaja iz lanskega leta, ko smo z razstavo Jara kača nestrpnosti prikazali pojavne oblike nestrpnosti in njihovih učinkov. Letos bomo ugotavljali, kaj lahko naredimo za strpno družbo in iz ugotovitev izpeljali morebitne praktične napotke za ukrepanje.

Z razmišljanji o vlogi ustvarjalcev pri oblikovanju strpne družbe smo letos zavili na področje filma. En košček misli o svobodi ustvarjanja in omejitvah (odgovornosti) pri tem smo zbrali v brezplačnem biltenu varuha Kako zavarovati svoje pravice, drugega pa bomo deležni na klepetu, ki bo v petek, 9. 12. 2005, med 16. in 18. uro v dvorani Kinodvora. Miselne tokove bo usmerjal "žametni" radijec Jure Longyka.

Pri brskanju za informacijami o filmskih ustvarjalcih se je samodejno ustvarjala baza že narejenih filmskih del, ki so ali obravnavala človekove pravice ali so opozarjala na določen socialni kontekst, v katerem zlahka pride do kršenja pravic. Nastal je prvi maraton slovenskih filmov o človekovih pravicah.

Z izbranimi filmi smo skušali predvsem ilustrirati delo Varuha človekovih pravic RS. Izbor je tako nekakšno "okrnjeno letno poročilo Varuha". V letnem poročilu državnemu zboru namreč Varuh poroča o svojem delu: predstavi primere kršitev, s katerimi se je srečeval in jih reševal, opozori na določene sistemske nepravilnosti v družbi z vidika človekovih pravic in izrazi pričakovanja k pozitivnim premikom, to je rešitvam. Tudi izbor filmov je iz velike količine narejenega iztrgan vzorček, ki opozarja na kršitve pravic v vseh časovnih obdobjih in predstavlja nekatere najbolj ranljive skupine, ki se jim kršitve najpogosteje dogajajo.

Izbrani filmi skušajo prikazati, da mora biti varovanje naših pravic nenehno, saj lahko danes ti, na poziciji moči, jutri postaneš tisti, kateremu se pravice kršijo.

In ne nazadnje skušajo izbrani filmi povedati, da je treba v prizadevanjih za življenje v strpni družbi "sebi obuti copate" ne "oblačiti ves svet v preprogo".


Nataša Kuzmič, vodja odnosov z javnostmi in vodja projekta, december 2005

****************************************************************

Obseg dogodka:

Promocijski material

Natisni: