Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poudarila pomen strpnega govora pri funkcionarjih


Ljudje, ki z migrantskim valom prihajajo k nam, so po besedah varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer dolgo na poti, imajo veliko osebnih težav in so manj tolerantni. Kot pravi, ta trenutek zahteva veliko strpnosti. Najbolj strpni in zgled drugim pa morajo biti vsi, ki so na pomembnih odločevalskih funkcijah, je poudarila za STA.

Varuhinja je opozorila na to, kako se počutijo ljudje, ki zunaj na mrazu preživijo več ur, tudi nočnih. "Treba se je vživeti v stisko drugih in dokler sam ne poskusiš česa takega, težko sodiš in si zelo kritičen," je pojasnila. Razlog za nepotrpežljivost migrantov je po njenem mnenju tudi to, da ti ljudje ne želijo ostati pri nas, ampak želijo čim prej oditi dalje in priti na cilj.

Kot je dejala Nussdorferjeva, se pri varuhu zavedajo, da je položaj težak, in sicer za vse - tudi za tiste, ki nudijo pomoč. "Ko pogledaš na eni strani ljudi, ki bežijo od nekod in se znajdejo v nekem tujem okolju, v morda tudi velikih zdravstvenih težavah, in na drugi strani ljudi, ki pomagajo, lahko pride tudi do težav na verbalnem področju," je pojasnila.

Vendar je po njenih besedah javni diskurz, ki presega meje, obsojanja vreden. "Treba se je vzdržati sovražnosti in nestrpnosti, varuh vseskozi na to opozarja. Seveda pa je možno povedati resnico, povedati za težave, vsekakor je dopustno, da govoriš. Meja svobode govora ne sme biti omejena, vendar sovražnost je eno, obveščanje drugo," je poudarila.

Najbolj strpni in zgled drugim morajo biti po njenih besedah vsi, ki so na odločevalskih funkcijah. "To je tako kot v družini: če oče in mati nista strpna, ne moreš pričakovati od otrok, da bodo boljši od njih," je pojasnila varuhinja, ki je sicer pohvalila policijo in humanitarne delavce, saj da so pripravljeni toliko narediti.

Pri tem po njenem mnenju igrajo pomembno vlogo mediji, ki naj poročajo objektivno in dogajanje predstavijo z neko širino. "Kajti če gledaš ozko, si zelo hitro lahko tudi jezen in nestrpen," je dejala.

Kot meni, je pomembna tudi obveščenost ljudi, saj mnogi, ki prihajajo k nam, ne vedo, kje so in koliko časa bodo, zato so lahko tudi zelo nemirni. Treba jih je obvestiti v njihovih jezikih, je poudarila in dodala, da je seveda možno, da so med temi ljudmi tudi izzivalci in ljudje, ki jim popustijo živci. Ta trenutek tako po njenih besedah zahteva veliko strpnosti.

Natisni: