Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Projekti & konference

Projekti & konference

STROKOVNI POSVET: NASILJE V DRUŽINI-POTI DO REŠITEV

V mali dvorani Državnega zbora je 19. novembra 2003 potekal strokovni posvet Nasilje v družini - poti do rešitev, kjer so strokovnjaki iz različnih področij predstavili svoje praktične izkušnje ter potrebe in predloge za reševanje težav na področju nasilja v družini. Strokovnemu posvetu je prisostvovalo kar 130 udeležencev iz centrov za socialno delo, ministrstev, sodišč, fakultet, zdravstva in nevladnih organizacij. Tako množična udeležba nazorno kaže, da je takšnih posvetovanj veliko premalo ter da bi bilo potrebno vzpostaviti neko kontinuirano sodelovanje med strokovnjaki, saj reševanje tega problema zahteva inderdisciplinarno obravnavo. Potrebnost večjega sodelovanja in informiranja med različnimi strokami je nakazala tudi večina predavateljev.

Program strokovnega posveta

Povzetki referatov

Posebno poročilo: Nasilje v družini - poti do rešitev (julij 2004) (PDF datoteka)

Okrogla miza o nacionalni instituciji za človekove pravice

Varuh človekovih pravic je organiziral Okroglo mizo o nacionalni instituciji za človekove pravice v Republiki Sloveniji, ki je potekala 20. in 21. oktobra 2003 v City hotelu Turist. Okrogla miza je bila namenjena strokovnemu posvetu o možnostih za oblikovanje primernega modela nacionalne institucije za varstvo in promocijo človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Na okrogli mizi so poleg varuha človekovih pravic sodelovali predstavniki vlade, nevladnih organizacij ter strokovne javnosti, strokovnjaki Sveta Evrope, predstavnik Združenih narodov, predstavnik Evropske Unije ter ombudsman Bosne in Hercegovine.  S skupnimi močmi so iskali odgovore na odprta vprašanja v zvezi z vzpostavitvijo nacionalne institucije za človekove pravice ter tako ponuditi odgovore na vprašanje, kakšen model bi bil najbolj primeren za Republiko Slovenijo.

Mednarodna konferenca: Razmerje med ombudsmani in pravosodnimi organi

V ljubljanskem hotelu Slon je v organizaciji varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka in ob sodelovanju Sveta Evrope 12. in 13. novembra 2001 potekala mednarodna konferenca z naslovom Razmerje med ombudsmani in pravosodnimi organi, katere so se udeležili večinoma predstavniki iz držav, ki so vključene v Pakt stabilnosti za JV Evropo.

Zaključki mednarodne konference Razmerje med ombudsmani in pravosodnimi organi