Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na okrogli mizi Gibanja Nediskriminacija o financiranju osebne asistence

Varuh človekovih pravic Peter Svetina na okrogli mizi Gibanja Nediskriminacija glede financiranja osebne asistence

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes, 22. junija 2023, udeležil okrogle mize z naslovom Izgubljeni 19.a člen ali Zakaj se invalidom odvzemajo pravice, ki jo je organiziralo Gibanje Nediskriminacija.

Varuh Svetina je v uvodnem nagovoru poudaril, da smo pred štirimi leti z Zakonom o osebni asistenci v Sloveniji naredili pomemben korak k aktivnejšemu vključevanju invalidov v družbo. »Žal pa ni trajalo dolgo, da smo pri Varuhu začeli dobivati številne pobude, ki so se nanašale predvsem na nepriznavanje nekaterih stroškov, pa na dolgotrajne postopke odločanja na drugi stopnji in na zmanjševanje obsega že priznane pravice do osebne asistence na podlagi 9. člena Zakona o osebni asistenci brez možnosti uporabe pravnega sredstva,« je izpostavil Svetina.

Dodal je, da je država s sistemom osebne asistence postavila standard, ki ga ne more več rušiti in nižati. »Na področju osebne asistence se dogajajo premiki, ki pa meni in instituciji Varuha niso znani. Pristojno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo zaprosili, naj nam posreduje časovnico sprejemanja zakona, okvirno vsebino in ideje, znotraj katerih v delovni skupini iščejo rešitve. Odgovorov in predloga zakona nismo prejeli,« je poudaril varuh.

Varuh človekovih pravic pričakuje, da bo po končani zakonski prenovi vzpostavljen tak sistem, ki bo vsem posameznikom s primerljivimi potrebami zagotavljal primerljive oblike pomoči in bo v celoti sestavljen iz zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o osebni asistenci. Ta dva zakona skupaj morata zagotavljati, da posameznikom ne bodo kršene pravice. »Večkrat sem že opozarjal na težavo nejasnosti kriterijev in izpolnjevanja kriterijev za osebno asistenco, kot je to, oziroma ni, razvidno iz odločb in priloženih izvedenskih mnenj. Posameznik se ne more učinkovito boriti po pravni poti, saj sploh ne ve, kje se njegova stališča razlikujejo od stališč izvedencev. Zadovoljen pa sem, da se je zaustavilo vse postopke ponovne ocene upravičenosti do osebne asistence, vendar je tik pred zaustavitvijo nastal seznam imen vseh tistih, ki so v postopek ponovne ocene poslani v prvem krogu. Največja težava je, da je do takega seznama sploh prišlo in to zaradi stroškov, ki so presegli pričakovanja. Z vprašanjem, kako in zakaj je seznam sploh nastal, smo se pri Varuhu precej ukvarjali, a žal do odgovorov še nismo prišli,« je pojasnil varuh Svetina.

Bistveni vprašanji, ki bi si ju morali postaviti, sta kaj je namen osebne asistence in kaj želimo z njo doseči. Potrebna je celostna obravnava na področjih osebne asistence, dolgotrajne oskrbe in invalidov. »Posebej moramo paziti na tiste, ki potrebujejo stalne in zahtevne obravnave, pa ne izpolnjujejo kriterijev za različne pravice, ki bi omogočale bivanje na lastnem domu, socialno varstvene ustanove pa imajo težavo pri sprejemanju posameznikov z določenimi zdravstvenimi zahtevami. Sistem mora zagotoviti, da na koncu nihče ne bo izpadel oziroma da se reševanja težav ne bo potiskalo v bolnišnično obravnavo, ki toliko skrbi v resnici ne potrebuje, na drugi strani pa je ne prejme nekdo, ki jo zares potrebuje,« je v zaključku nagovora še poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni: