Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na komisiji za peticije o financiranju osebne asistence

Varuh Svetina na Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 15. junija 2023, na 8. seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer so osrednjo pozornost namenili vprašanjem osebne asistence, predstavil nekatere ugotovitve institucije Varuha v zvezi z vprašanjem ponovne ocene upravičenosti do osebne asistence. »Z Zakonom o osebni asistenci, ki je zaživel leta 2019, smo v Sloveniji naredili pomemben korak k aktivnejšemu vključevanju invalidov v družbo. Žal pa ni trajalo dolgo, da smo pri Varuhu začeli dobivati številne pobude, ki so se nanašale predvsem na nepriznavanje nekaterih stroškov, pa na dolgotrajne postopke odločanja na drugi stopnji in na zmanjševanje obsega že priznane pravice do osebne asistence brez možnosti uporabe pravnega sredstva,« je v uvodu povedal varuh Svetina.

Dodal je, da je že večkrat opozarjal na težavo nejasnosti kriterijev in izpolnjevanja kriterijev za osebno asistenco, kot je to, oziroma ni, razvidno iz odločb in priloženih izvedenskih mnenj. »Neobrazložena odločitev pomeni poseg v človekovo pravico. Posameznik se ne more učinkovito boriti po pravni poti, saj sploh ne ve, kje se njegova stališča razlikujejo od stališč izvedencev. Pristojno ministrstvo je glede težav z obrazložitvami v postopku odločanja o pravici do osebne asistence sicer sprejelo naše pozive, a rešitev še ni na vidiku,« je pojasnil varuh človekovih pravic.

Po mnenju Varuha je enako sporna tudi ponovna ocena upravičenosti do osebne asistence. »Pristojno ministrstvo je sicer zaustavilo postopke ponovne ocene po uradni dolžnosti, vendar je tik pred zaustavitvijo nastal seznam imen vseh tistih, ki so v postopek ponovne ocene poslani v prvem krogu. Z vprašanjem, kako je seznam nastal in predvsem zakaj, smo se pri Varuhu precej ukvarjali, a žal do odgovorov nismo prišli. Če je do takšnega seznama res prišlo zaradi večjih stroškov financiranja osebne asistence, kot so bili predvideni, potem nas je lahko strah, v kakšni družbi živimo. Odločitev za varčevanje na plečih najbolj ranljivih oseb je diskriminatorna, neetična in nedostojanstvena,« je bil kritičen Svetina.

Država je s sistemom osebne asistence postavila standard, ki ga ne more več rušiti in nižati. S stališča varstva človekovih pravic je popolnoma vseeno, ali se storitvi reče tako ali drugače, pomembno pa je, da so vsem posameznikom s primerljivimi težavami nudene primerljive oblike pomoči. »V tem pogledu se pri Varuhu ne bomo držali nazaj pri sprožanju potrebnih postopkov. Zagotovo je slabo tudi, da se področje drobi na več ali veliko predpisov. Pri Varuhu zato pričakujemo, da bo ob končani zakonski prenovi vzpostavljen sistem, ki bo vsem posameznikom s primerljivimi potrebami zagotavljal primerljive oblike pomoči in bo v celoti sestavljen iz zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o osebni asistenci. Ta dva zakona skupaj morata zagotavljati, da posameznikom ne bodo kršene pravice,« je še povedal varuh Svetina.

 

 

Natisni: