Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuha za pravice otrok na mestnem otroškem parlamentu o osebnem vplivu na duševno zdravje

Otroci se igrajo z vodo

Namestnik varuha dr. Jože Ruparčič se je danes, 17. 3. 2023, v Mestni hiši v Ljubljani udeležil 33. Mestnega otroškega parlamenta. Mladi udeleženci so tokrat skušali odgovoriti na vprašanja, kaj je duševno zdravje, kako nanj vpliva okolje, kje najdejo svoje vire moči in kakšne spremembe morajo ubrati za krepitev osebnega zdravja.

Namestnik dr. Ruparčič, ki v instituciji Varuha človekovih pravic skrbi izključno za pravice otrok, je v svojem nagovoru zbranim razmišljal o duševnem zdravju otrok in okoliščinah, ki ga krepijo ali rušijo. Poudaril je, da je pomembno, da otroci in mladi skrbijo za svoje dobro počutje tudi tako, da se vključujejo v dejavnosti, ki jih veselijo, posebej pa je poudaril pomen medvrstniških odnosov, ki omogočajo mladim ne samo zdravega prehoda v odraslost, pač pa tudi vsakodnevno zadovoljstvo in uspeh pri delu v šoli in v širšem okolju. »Tudi v primeru duševnih težav lahko ob ustrezni strokovni podpori živite produktivno in zadovoljno življenje,« in dejal in jih usmeril, da si dovolijo prepoznati, predvsem pa sprejeti svoje počutje, četudi to ni vedno prijetno. »Določenih stvari in poteka dogodkov ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo naš pogled nanje in se odločimo, kako se bomo odzvali. Včasih nam pomaga že to, da sprejmemo, da so nekatere stvari izven našega nadzora. Tisto, na kar nimamo vpliva, poskušajmo sprejeti. Nekatere stvari pa lahko sami nadzorujemo in v zvezi z njimi nekaj storimo,« je poudaril namestnik Ruparčič.

Spodbudil jih je, da najdejo ravnovesje med obveznostmi in druženjem in da so na svoje stiske, ko se pojavijo, pozorni in jih ne skušajo zatreti. Usmeril pa jih je tudi, da svoje stiske, če se v njih znajdejo, zaupajo bližnjim osebam, strokovno pomoč pa lahko poiščejo preko osebnega zdravnika, Centrov za duševno zdravje otrok in drugih virov pomoči.

Natisni: